Nyheter Sverige

Beredskap för fler mobbar i landet

Polisen har på flera platser i landet fått indikationer på att grupperingar är på väg att bildas. Arkivbild.
Polisen har på flera platser i landet fått indikationer på att grupperingar är på väg att bildas. Arkivbild.

Polisen har fortfarande hög beredskap efter att en stor mobb attackerade människor i centrala Stockholm.På flera andra platser i landet har polisen fått indikationer på att mobbar kan komma att bildas.

Förra helgen attackerade en mobb flera personer i centrala Stockholm med främlingsfientliga förtecken. Som ett svar har polisen samlat en särskild styrka som även finns på plats under helgen.

– Vi har avsatt personal för att få en ökad synlighet och ökad bevakning. Det är tänkt att kunna använda personal inte bara i centrum utan även på annan plats, säger Sven-Erik Olsson, informatör vid polisen i Stockholm, till TT.

Han vill inte berätta hur många poliser som ingår i styrkan, och enligt Sven-Erik Olsson var fredagskvällen lugn.

Polisen är bekymrad

På flera andra platser i landet har polisen fått indikationer på att mobbar kan vara på väg att bildas. Enligt Barometern har en gruppering bildats i Kalmar, och under fredagen lade den lokala polisen upp ett meddelande på sin Facebooksida. "Dock är vi bekymrade över de signaler vi får från bland annat sociala medier att det finns några stycken som pratar om att gå ut på stan och ta lagen i egna händer". Även i Nora utanför Örebro finns indikationer på att en mobb är på väg att bildas, enligt Nerikes Allehanda. Polisen i region Syd, där Kalmar ingår, och Örebro meddelar att fredagskvällen har varit lugn.

Pågående insats

Polisen i Västra Götaland har inga uppgifter om att människor är på väg att ta lagen i egna händer, men har ändå tagit höjd.

– Vi är medvetna om att det skulle kunna hända men det har inte kommit in några indikationer så att vi behöver höja den nivån, säger Stefan Gustafsson, informatör vid polisen i Västra Götaland, till TT.

Han pekar på att polisen sedan en tid har en pågående insats i centrala Göteborg med anledning av andra ordningsstörningar.