Nöje TV

Bergqvist hemlös i nya SVT-serien

Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson gör huvudrollerna i SVT:s nya thrillerserie "Springfloden". Pressbild.
Kjell Bergqvist och Julia Ragnarsson gör huvudrollerna i SVT:s nya thrillerserie "Springfloden". Pressbild.

Hon har utsetts till "Rising star" av Stockholms filmfestival – han är dubbelt Guldbaggebelönad. Julia Ragnarsson och Kjell Bergqvist är nästa radarpar att följa i tv-rutan i SVT-serien "Springfloden".

Cilla och Rolf Börjlind ligger bakom deckarserierna "Morden" och "Graven" – nu blir makarnas roman "Springfloden" SVT-serie med premiär den 6 mars. I rollen som den unga och framfusiga polisstudenten Olivia Rönning syns Julia Ragnarsson, en roll hon fastnade för direkt.

– Det är en stor utmaning med en så stor roll. Och roligt att rollen inte är en gammal kommissarie som har arbetat i 35 år, det är kanske lite ovanligt, säger hon och berättar att det första hon tvingades göra inför inspelningarna var att ta körkort i Värmland.

– Ju fler namn som droppade in sedan desto mer eld och lågor blev jag. Det är fantastiska namn som är med, personer man bara kan drömma om att jobba med, säger Julia Ragnarsson.

Bergqvist spelar hemlös

I "Springfloden" börjar hon att nysta i ett 25 år gammalt mordfall som aldrig har klarats upp. En gravid kvinna dränktes på Nordkoster, men polisen lyckades inte ens få fram namnet på den avlidna.

Parallellt får tittarna följa livet för hemlösa i Stockholm, en värld där den före detta kriminalkommissarien Tom Stilton (Kjell Bergqvist) lever ett hårt och utsatt liv. För att iklä sig rollen besökte Bergqvist Situation Stockholm och "snackade med gubbarna och tanterna".

– Men jag är ju också född och uppvuxen på Söder i Stockholm så jag haft liknande gubbar omkring mig hela tiden. Jag har skjutsat hem en och annan som fastnat i en snödriva och inte hittat hem, säger han.

Inspelningarna tog över fem månader och skedde som tur var under fjolårets varmare månader. Kjell Bergqvist har nämligen "frusit färdigt", meddelar han på telefon från Thailand.

– Det var fantastiskt men naturligtvis jobbigt. Vi spelade in i en gammal järnvägstunnel i Göteborg där det blåste halv jävla storm, sedan skulle brandkåren komma och spruta ner så att man blev blöt och jävlig, berättar han.

Har fler projekt

Medan Bergqvist har trappat ned på skådespeleriet de senaste åren eftersom han "har pensionssparat bra" är stjärnskottet Julia Ragnarsson bara i början av sin karriär. Hon läser manus, provfilmar och har flera projekt på gång – dock inget som hon kan berätta mer om.

Känns det som att detta blir det stora genombrottet?

– Det kan man väl säga, det är ju det största och längsta jag har gjort. Vi får väl se vad folk tycker om det här. Jag tror inte riktigt att det har sjunkit in vad jag har gjort, säger Julia Ragnarsson.

Ulrika Malm/SVT
Tv-serien "Springfloden" baseras på författarna Cilla och Rolf Börjlinds bok med samma namn. Pressbild.
Erik Nylander/TT
Skådespelaren Julia Ragnarsson har tidigare synts i bland annat "Bron" och "Stockholm stories".
Ulrika Malm/SVT
"Jag brukar skämta om att jag kommer sist, går först och får bäst betalt", säger Kjell Bergqvist. Pressbild.