Nyheter Världen

Berlins droghandlare kan få monument

I Berlins parker pågår droghandeln för fullt. Arkivbild.
I Berlins parker pågår droghandeln för fullt. Arkivbild.

Diskussionen om legalisering av droger är gammal, inte minst i Tyskland. Nu har en amerikansk konstnär bosatt i Berlin tagit debatten till en ny nivå, genom att kräva ett monument för den tyska huvudstadens droghandlare, rapporterar Berliner Zeitung.

Det är konstnären Scott Holmquist som ligger bakom det oortodoxa förslaget, som lagts fram som ett medborgarförslag till Friedrichshain-Kreuzbergs stadsdelsnämnd. Tänkbara platser för monumentet är Görlitzer Park eller Hasenheide, två parker där narkotikahandeln sker mer eller mindre öppet.

"Uppskattad tjänst"

"Droghandlare erbjuder en tjänst som är värdefull för samhället och uppskattad av många människor", skriver Holmquist i sin inlaga.

Förslaget har mötts av uppskattning – åtminstone från piratpartisterna i nämnden. Partiet har länge förespråkat legalisering av narkotika.

– Vi välkomnar förslaget, eftersom det möjliggör en breddad diskussion om förhållandena i Görlitzer Park, utöver den rena kriminalitetsdebatten, säger piratpartisten Felix Just till Berliner Zeitung.

500 polisutredningar

För närvarande pågår omkring 500 polisutredningar kopplade till droghandeln i och omkring Görlitzer Park, skriver tidningen.

Nu ska frågan behandlas av stadsdelen.