Nyheter Världen

Bernie Sanders vill rida på påvevåg

Demokraternas presidentaspiranter Hillary Clinton och Bernie Sanders rök ihop ordentligt under en debatt i Brooklyn i New York. Primärvalet i New York är på tisdag.
Demokraternas presidentaspiranter Hillary Clinton och Bernie Sanders rök ihop ordentligt under en debatt i Brooklyn i New York. Primärvalet i New York är på tisdag.

Efter en hetsig debatt mot Hillary Clinton om minimilöner, vapenlagar och storbankerna på Wall Street flög Bernie Sanders till Vatikanen för en konferens om miljöfrågor och social rättvisa.– Han försöker profilera sig utrikespolitiskt, det är hans svaga punkt, konstaterar USA-kännaren Elizabeth Walentin.

Den självutnämnde demokratiske socialistens resa till Europa, bara dagar före det haussade primärvalet i New York, har väckt många frågetecken. Själv säger sig Sanders vara så inspirerad av påve Franciskus att han inte kunde motstå inbjudan att hålla ett tiominuterstal på en konferens arrangerad av den påveliga akademin för sociala, ekonomiska och miljömässiga frågor, skriver amerikanska medier. Andra hävdar att han försöker plocka politiska poäng.

– Jag tror han försöker göra en "Obama i Berlin" (presidentens berömda tal i Tyskland sommaren 2008). Han vill visa att han är en seriös utrikespolitisk person, som är tillsammans med utländska dignitärer, säger svenskamerikanska Walentin som är statsvetare och pr-konsult.

Rida på våg

Enligt Vatikanen deltar även Ecuadors president Rafael Correa, Bolivias president Evo Morales och Jeffrey Sachs, amerikansk professor som var med och skrev FN:s millenniemål och de nya utvecklingsmålen, i konferensen. Tidningen The New York Times skriver att det inte finns något inplanerat möte mellan Sanders och påven, som står i begrepp att resa till migrantkrisens Grekland. En talesperson för Vatikanen säger dock att det "kan hända" eftersom de råkar vara på samma plats.

– Påven som är respekterad världen över har ju tagit upp rättvisefrågor som ligger Bernie Sanders nära. Det är inte konstigt att Sanders försöker rida på den vågen, resonerar Walentin.

Hjärtefrågor

I den emellanåt ilskna debatten mellan Demokraternas båda presidentaspiranter i Brooklyn i New York var det tydligt att Sanders inte är särskilt trygg i utrikespolitiska diskussioner. Clinton, som leder i mätningarna inför tisdagens val, kunde gång på gång referera till sina erfarenheter från tiden som utrikesminister, bland annat framförhandlandet av ett eldupphör mellan Israel och Hamas 2012.

I övrigt fortsatte de två att bråka om Clintons talararvoden från storbanker, varför Sanders inte offentliggjort sina deklarationer, hur – rent praktiskt – Sanders vill bryta storbankernas välde, vem som har bäst plan för att höja minimilönerna och huruvida Sanders gått vapenindustrins ärenden.

– I mina ögon är Hillary den skickligaste debattören. Men mycket av debatten handlade om Bernies hjärtefrågor, vilket var bra för honom, säger Walentin.

Frank Franklin II/AP/TT
Den demokratiska presidentaspiranten Hillary Clinton efter en debatt mot rivalen Bernie Sanders i Brooklyn i New York. Primärvalet i New York är på tisdag.
Seth Wenig/AP/TT
Demokraternas presidentaspiranter Hillary Clinton och Bernie Sanders rök ihop ordentligt under en debatt i Brooklyn i New York. Primärvalet i New York är på tisdag.
Seth Wenig/AP/TT
Den demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders under en debatt med rivalen Hillary Clinton i Brooklyn i New York. Primärvalet i New York är på tisdag.
Angelo Carconi/AP/TT
Demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders träffar supportrar i Vatikanen.
Alessandra Tarantino/AP/TT
Demokratiske presidentaspiranten Bernie Sanders möttes av en skog av mikrofoner under sitt besök i Vatikanen.