Sport

Bertram Allen – hoppningens underbarn

Irländaren Bertram Allen – där har ni ryttaren som totalt dominerade hoppningarna i den internationella hästshowen.20-åringen tog storslam.– Jag kommer gärna tillbaka, säger han.– Nej, gör inte det, kontrar konkurrenten Meredith Michaels-Beerbaum med ett skratt.

Allen, 20, är hoppsportens underbarn. Det är bara fem år sedan han vann EM på ponny. Nu har han redan ett VM och ett EM bakom sig. Plus mängder med segrar, tunga internationella sådana. Världssjuan spås en lysande framtid – och han har själv bäddat bra för den.

Redan som 16-åring flyttade han från Irland till Tyskland och öppnade ett eget stall. Tidigare har han berättat att det var med föräldrarnas välsignelse och tanken var att han skulle stanna några månader och känna sig för. Han är kvar och han klättrar stadigt mot den absoluta världstoppen.

Tre bilar rikare

För hästshowens sportchef Malin Baryard Johnsson var det ett klipp att locka den unge irländaren till Stockholm för första gången – även om det gick ut över tävlingsryttaren Baryard Johnsson. Hon var en av fem ryttare som inte rådde på Allen i omhoppningen om årets Grand prix-titel.

På Quiet Easy vann Allen rubbet i toppklasserna. Först lördagskvällens 1,50-hoppning och förutom GP-hoppningen också priset som tävlingarnas främste hoppryttare. Den elvaårige valacken gav honom tre bilar, tillsammans värda över 600 000 kronor.

– En bra weekend, men jag visste faktiskt inte inför den sista klassen att jag hade chansen att vinna meetingpriset, säger Allen.

Han återvänder gärna till arenan.

– Det kommer absolut att finnas med i mina planer nästa år. Showen har varit fantastisk.

Meredith Michaels-Beerbaum, med mängder av mästerskapmedaljer och tvåa i GP-hoppningen, slipper gärna Allen men även hon vill komma tillbaka när det blir dags för nästa show i Friends.

– Jag undrar varför jag inte kommit tidigare och hade önskat att min dotter varit med och fått se allt. Men jag har tagit bilder, säger hon.

Björndalen nöjd

Trean Geir Gulliksen spred också beröm över evenemanget och som trea var han extra glad att han kom före svensktrion Johan Lundh, Charlotte Mordasini och Baryard Johnsson i omhoppningen. Violetta, hästen han rider, ägs av skidskyttelegendaren Ole Einar Björndalen.

– Han var mycket nöjd över att den slog svenskarna, säger Gulliksen.

En som möjligen kunde ha utmanat Bertram Allen kom inte till start. Peder Fredricson valde att vila sin stjärnhäst All In efter den lätta korsförlamningen i fredags. Inga risker tas med den tilltänkta OS-hästen. Om det blir en resa till Rio de Janeiro för Allen är osäkert.

Irlands OS-plats är just nu i händerna på idrottens skiljedomstol, Cas.

I EM i Aachen, som också var OS-kval, korsade en funktionär Cian O’Connors väg precis innan ekipaget passerade. De rev hindret därefter och de fyra felen kostade Irland OS-platsen, som gick till Spanien.

Irlands protest avslogs men fallet ska snart avgöras av Cas. Det är osäkert om Allen får en av de individuella platserna i OS.