Nöje Film

Besatthet bakom "Angry birds"

Omar Sy, som gör den franska rösten, och Josh Gad, som gör den engelska rösten till Red i "Angry birds" möts på filmfestivalen i Cannes.
Omar Sy, som gör den franska rösten, och Josh Gad, som gör den engelska rösten till Red i "Angry birds" möts på filmfestivalen i Cannes.

Hur kommer man på idén att göra en film baserad på dataspelet "Angry birds"? Svaret är enkelt: besatthet.

– Jag är besatt av spelet. Jag satt till och med och spelade det på planet från USA till Nice, säger producenten John Cohen till TT.

Han säger att han gillar dataspel i allmänhet, men att ingenting går upp mot "Angry birds".

– Jag har inte känt en närhet till något annat spel. Jag tror att det har att göra med en avslappnande betydelse. Om du har haft en dålig dag, så kan du spela "Angry birds" och släppa ut din ilska.

Älskar spelet

Kärleken till spelet gjorde att Cohen, som tidigare jobbat med bland annat de första "Ice age"-filmerna, kontaktade det finska produktionsbolaget bakom "Angry birds" med idén om att göra en film. Finländarna tände på idén och har genom hela produktionen jobbat intimt tillsammans med Cohen och de andra filmmakarna. Storyn jobbade de fram tillsammans.

– Den arga fågeln Red är huvudkaraktär i filmen, och det är också den första man möter i spelet. Han är den enda fågeln som inte har superkrafter, och det gör honom extra intressant. Han är representanten för den vanliga killen och det är hans ilska som är hans styrka.

Blev ambassadör

Nyligen blev det offentligt att just Red blivit FN-ambassadör att kämpa för en grönare livsstil.

– En otrolig ära, säger Cohen som träffade Ban Ki-Moon och talade i generalförsamlingen.

– Och nu har Red kommit på frimärken. Jag nyper mig själv för att övertyga mig om att det är sant. Det här gör att FN kan nå ut med sitt budskap även till barn, och det finns en hemsida där man kan se bilder från de länder som Red nu har besökt som FN-ambassadör.

I den engelskspråkiga versionen av filmen är det idel kända skådespelare som har lånat ut sina röster till de arga fåglarna. Red gestaltas av Josh Gad som får sällskap på röstlistan av bland andra "Game of thrones"-stjärnan Peter Dinklage, Sean Penn och Maya Rudolph ("Bridesmaids").

Filmen har svensk biopremiär den 13 maj.

Christian Palma
Producenten John Cohen och röstskådespelarna Josh Gad, Peter Dinklage och Jason Sudekis vid ett tidigare presstillfälle för "Angry birds". Arkivbild.
Tina Fineberg
"Angry birds" har erövrat världen som spel – nu är det dags för filmen om de argsinta fåglarna. Arkivbild.