Sport

Besegrade sjukdomen – och blev bäst

Michael Phelps. Arkivbild.
Michael Phelps. Arkivbild.

Simningen räddade Michael Phelps.I bassängen fann han harmonin i livet – och blev världens genom tiderna bäste olympier.I sommar, i Rio de Janeiro, skrivs det kanske sista kapitalet i hans historiska idrottssaga.– I vattnet kan jag slappna av, säger den amerikanske storstjärnan.

Som barn var Michael Phelps aktiv. Hade det bara varit möjligt, hade han nog inte haft någonting emot att springa omkring och leka 24 timmar om dygnet.

Mamma Debbie funderade på om det verkligen var ett normalt beteende. En väninna lugnade henne.

"Det är så pojkar är. Inget att bry sig om."

Debbie lyssnade. Michael var yngst i syskonskaran – och den ende pojken. Han hade två äldre systrar, och Debbie tänkte att Michaels uppförande nog mest handlade om att få uppmärksamhet.

Men så var det inte.

Från förskolan kom rapporter om att Michael inte kunde sitta still, att han inte hade förmågan att koncentrera sig, att han inte riktigt hängde med på lektionerna.

– Jag försökte få honom att förstå att han måste koncentrera sig i skolan. Han var lite omogen för sin ålder. Men jag trodde inte att det var något konstigt. Sedan fick jag höra samma saker från nya lärare, när han gick i ettan, tvåan och trean, säger Debbie Phelps.

– Vår barnläkare hade sett Michael växa upp, och han kände till hyperaktivitet. Han föreslog att Michael skulle undersökas. När Michael var nio år fick vi reda på att han led av ADHD.

Med diagnosen kom läkemedel. Varje dag stoppade Michael i sig tabletter för att få kontroll på sig själv, men samtidigt fanns också en medicin som inte gick att köpa på burk.

Simningen.

Annat fokus

Redan som sjuåring hade Michael börjat simma, mest för att han följt med sina systrar till badhuset. Att han hade talang syntes tidigt. När han var tio år satte han rekord i sin åldersgrupp, och snart började han träna under Bob Bowmans ledning. En närmast legendarisk duo var född. Bowman har funnits vid Phelps sida sedan dess.

– Han var grabben som aldrig slutade prata. Men när han simmade såg jag något annorlunda. Hans fokus var inte som de andras, minns Bowman.

Att Michael Phelps trivdes i bassängen var det inget tvivel om. I vattnet fanns den ro han sökte. När han var tolv år slutade han med tabletterna. Träningen räckte.

– Desto mer tid jag var i poolen, desto lugnare blev jag. Det var något spännande och utmanande, så jag bestämde mig för att fortsätta simma, säger han.

Framgångar och skandaler

Det beslutet är kanske det klokaste Phelps någonsin tagit. För det där rekordet för tioåringar var bara början på en aldrig tidigare skådad framgångssaga. År 2000, när han var 15 år gammal, togs han ut till OS i Sydney – och blev därmed den yngste amerikanske olympiska simmaren på 68 år.

Ett knappt år senare skrev Michael Phelps in sig i historieböckerna på nytt. I uttagningarna till VM i Japan satte han världsrekord på 200 meter fjäril. Med sina 15 år och nio månader blev han den yngste världsrekordhållaren genom tiderna och väl på mästerskapet tog han sedan hem guldet, och passade dessutom på att putsa sin rekordtid ytterligare.

I VM 2003 blev det fyra guld, två silver, och tre nya världsrekord. Förväntningarna inför OS i Aten 2004 var oerhörda.

Och Michael Phelps levde upp till kraven.

Han tog sex guld, varav fyra individuella, och dessutom två brons. Men med succén kom också en helt annan medial uppmärksamhet.

När han i november 2004 åkte fast för rattfylla blev det en världsnyhet. Phelps erkände brottet, och dömdes till skyddstillsyn och böter.

– Jag har svikit massa människor i landet, sade han efter domen.

Fyra år efter framgången i Aten stod ett nytt olympiskt spel för dörren. Den här gången slutade mästerskapet i ett om möjligt än större medaljregn. Phelps vann osannolika åtta guld och slog med den noteringen landsmannen Mark Spitz tidigare rekord på sju guld från OS i München 1972.

Precis som efter OS i Aten väntade dock en skandal runt hörnet.

I februari 2009 publicerades en bild där Phelps ses röka marijuana. Den här gången stängdes han av i tre månader av det amerikanska simförbundet, och förlorade dessutom ett stort sponsorkontrakt.

Här hade historien om Michael Phelps kunnat ta slut. Men i stället har den på många sätt bara börjat.

Blir historisk

Phelps kom tillbaka från avstängningen och hann med att vinna nio VM-guld innan det var dags för de historiska tävlingarna i OS i London 2012.

Där tog han fyra nya guld, två silver och med sina sammanlagt 22 OS-medaljer kan han titulera sig tidernas mest framgångsrika olympier. Kort efter mästerskapet meddelade Michael Phelps att simkarriären var över. Men längtan efter vattnet blev för stor. Två år senare aviserade han sin återkomst.

I april 2014 berättade Phelps att han blickar mot OS i Rio de Janeiro. Ganska snabbt fick sig emellertid satsningen en skjuts i fel riktning. I september greps Phelps återigen för rattfylleri. Simförbundet stängde av honom i sex månader och han missade VM i Kazan.

Men Phelps gav inte upp. I augusti 2015 vann han tre distanser på amerikanska mästerskapet, och i OS-kvalet i slutet av juni i år var han snabbast på 100 och 200 meter fjäril och på 200 meter medley.

När han ställer sig på startpallen i Rio blir han den förste manlige simmaren från USA att delta i fem olympiska spel.

– Jag gör det jag älskar, och jag njuter mer än för fyra år sedan. Då ville jag bara få det gjort, säger han.

Källor: Dagens Nyheter, Expressen, Mens Fitness, Swim Swam, Everyday Health, Psychology Today, Swimming World Magazine.

Michael Sohn/AP/TT
Michael Phelps med ett av alla OS-guld. Arkivbild.
Mark J. Terrill/AP/TT
Michael Phelps blir historisk, på nytt, i OS i Rio. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset