Sport Sport-topp

Besked kring Aregawi dröjer

Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Den svenska dopningskommissionen friar Abeba Aregawi från dopningsmisstankarna.– Jag är så glad över att få tävla igen, jag vill till OS, säger Abeba Aregawi till SVT.Beslut i frågan om löparstjärnan kommer att få tävla i Rio tas enligt friidrottslandslagets förbundskapten tidigast på fredag.

Det är ont om tid för att hinna få Abeba Aregawi med i OS-startlistan.

– Situationen är helt absurd och det är ofattbart att beskedet kommer nu, sade förbundskapten Karin Torneklint till TT.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo tycker också att det är olyckligt att förutsättningarna för processen har ändrats så nära inpå OS och hävdar att Aregawi formellt sett inte har friats.

– Hon är inte frikänd, därför att dopningskommissionen har dragit tillbaka fallet. Och det är en viss skillnad, sade Reinebo till TT.

Sent på torsdagskvällen hade representanter för SOK och svenska friidrottsförbundet ett möte för att diskutera Aregawis eventuella OS-medverkan.

Vare sig SOK eller friidrottsförbundet har i nuläget ingen klar bild över hur 26-åriga Abeba Aregawi har tränat och vilken form hon är i.

Och kvällsmötet innebar inte att frågetecknen rätades ut nämnvärt. Aregawis OS-medverkan är fortfarande oklar.

– Vi har haft ett möte i kväll och funderat fram och tillbaka och vridit och vänt på frågan om hon kan vara med, men inte tagit något beslut. Och därför kan jag inte heller lämna några kommentarer. Ett beslut kommer tidigast på fredag och troligast inte förrän på lördag, säger hon till TT.

Tagen på sängen

Torneklint blev tidigare på torsdagen helt tagen på sängen av dopningskommissionens beslut.

– Gällande avstängningen har rykten om allt mellan noll och fyra år florerat. När det gäller tidpunkten har det sagts att beskedet skulle dröja. Vi vet inte riktigt vad som händer nu. Det enda vi säkert vet nu är att Abeba kan börja tävla med omedelbar verkan, säger hon.

Friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson är också överraskad.

– Vi har tidigare fått signaler om att det skulle dröja tills efter sommaren. Jag har respekt för att det har varit ett svårt beslut och inser att Wada (internationella antidopningsbyrån) har gett direktiv, men signalerna har varit att beskedet skulle dröja, säger Stefan Olsson till TT.

Aregawi lättad

Aregawi, som kastades ut ur OS-truppen när dopningsmisstankarna blev kända, befinner sig i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba.

– Jag har inte mer information än att jag får tävla igen. Jag är väldigt glad och lättad över det här beslutet. Jag vill tacka mina supportrar och min familj som varit med mig genom detta, säger Abeba Aregawi till SVT.

Det var i slutet av februari som det blev känt att Aregawi testats positivt för hjärtmedicinen meldonium, som varit dopningsklassat sedan årsskiftet. Att Aregawi nu är fri att tävla trots att hon testat positivt beror på nya regler från Wada.

– Wada har gett ut en "notice", som de kallar det, och meddelat att man i höst kommer att höja halten för det som är anmälningsbart. Då gör vi som vi brukar göra. Vi tar det lite i förskott, säger Kristina Olinder, ordförande i den svenska dopningskommissionen, till Expressen.

Det nya gränsvärdet är satt till 100 nanogram per milliliter, enligt Olinder.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset