Nyheter Sverige

Besked om Isaak möts av tvivel

Den svenska journalisten Dawit Isaak. Arkivbild.
Den svenska journalisten Dawit Isaak. Arkivbild.

Den fängslade svenska journalisten Dawit Isaak lever, hävdar Eritreas utrikesminister i ett inslag i den franska radiokanalen RFI, rapporterar Expressen.Men i Sverige tas beskedet emot med skepsis.

I intervjun med RFI får utrikesminister Osman Saleh frågor om personer som sitter fängslade i Eritrea. I intervjun ställs specifikt frågan: "Bland dessa fångar finns också journalisten Dawit Isaak. Är han vid liv?"

– Han lever också, svarar Osman Saleh.

Osman Saleh säger till RFI att Dawit Isaak kommer att få sin dom, efter en rättslig process, när regeringen så beslutar.

– Jag tror han kommer att frikännas, säger ministern.

På reporterns fråga om det är regeringen, och inte ett självständigt rättsväsende, som ska avgöra om Dawit Isaak ska ställas inför rätta, svarar ministern att Eritrea visst har ett oberoende rättsväsende, men att det är regeringen som hanterar politiska fångar.

"Glädjande besked"

– Det är viktiga och intressanta uppgifter. Vi utgår i vårt arbete från att Dawit Isaak lever och vi fortsätter att göra allt vi kan för att få honom fri, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) till TT.

"Allt vi kan" betyder enligt Wallström "kontakter och diplomatiskt arbete".

TT: Förändrar de här uppgifterna på något sätt hur Sverige arbetar med det här fallet?

– Nej det gör det inte, vi utgår från att han lever och fortsätter att göra allt vi kan.

Arhe Hamednaca, riksdagsledamot (S), svensk-eritrean och regimkritiker, tycker att beskedet är positivt men vill se bevis på att det är sant.

– Att utrikesministern säger att han lever, det är ett glädjande besked men jag tvivlar på utrikesministern. Den enda som kan bekräfta detta är presidenten själv, säger han till TT.

– Vi allihop väntar ju på att få veta att Dawit Isaak lever och sedan att han frikänns, men vi får se. Jag litar inte på den här diktaturen, de har gett olika besked förut. Men jag hoppas att det är sant.

"Inget större hopp"

Esayas Isaak är bror till fängslade Dawit Isaak. Han säger till Expressen att utrikesministern inte har någon reell makt, utan att den finns koncentrerad hos landets president Isaias Afewerki. Brodern tycker inte att utrikesministerns uttalanden ger särskilt mycket hopp

– Man kan inte spärra in någon i 15 år och säga "han lever". Visa oss att han lever, säger Esayas Isaak till tidningen.

– Det där är lite kappan efter vinden, hur de känner för att prata med omvärlden.

Meron Estefanos, svensk-eritreansk människorättsaktivist och journalist, är inte förvånad över utrikesministerns kommentarer.

– Det här är ingen bekräftelse utan de säger alltid det man vill höra. Han sa att alla samvetsfångar är vid liv och vid god hälsa, men hur vet vi det. Om det är så, varför får inte familjerna besöka dem och se det själva, säger hon till TT.

Greps 2001

Hon berättar vidare att hon tror att Dawit Isaak kan vara vid liv, men att han inte kommer att ställas inför rätta.

– Det har ju gått 15 år sedan han greps. Det är komplext. Dawit var inte ensam om att bli fängslad och släpper de ut honom måste de släppa ut de andra. Om de flesta har dött blir det svårt, säger Meron Estefanos.

– Eritrea är en av de värsta diktaturerna i nutid.

Dawit Isaak greps i sitt hem den 23 september 2001 av eritreansk polis tillsammans med flera andra som riktat kritik mot regeringen i Eritrea. Enligt den eritreanska regeringen sitter han fängslad för brott mot rikets säkerhet.

Dawit Isaak har inte åtalats och regeringen i Eritrea tillåter ingen att träffa honom. I november 2005 släpptes Dawit Isaak, men tre dagar senare greps han igen och sedan dess sitter han i fängelse.

Isaak är svensk medborgare sedan 1992.

Claudio Bresciani / TT
Arhe Hamednaca. Arkivbild.
HENRIK MONTGOMERY / TT
Esayas Isaak. Arkivbild.
Fredrik Sandberg/TT
Vid en manifestation i Stockholm för ett år sedan hedrades Dawit Isaak. På bilden en kopia av den cell där Dawit då hade suttit fängslad i 5 000 dagar. Arkivbild.