Nyheter Toppnyheter

Beskylls för förnekelse efter dådet

Invånare i Dhaka tänder ljus till minne för offren i massakern på en restaurang i helgen.
Invånare i Dhaka tänder ljus till minne för offren i massakern på en restaurang i helgen.

Terroristerna som mördade 22 personer i Dhaka tillhörde, enligt Bangladesh, en inhemsk militant islamistisk grupp – utan koppling till IS eller al-Qaida.Nu beskylls landets regering för "förnekelse".

"Den kan inte fortsätta stoppa huvudet i sanden när det finns tydliga och övertygande bevis för internationella kopplingar till inhemska terrorgrupper och dåd", skriver krönikören Zafar Sohrban i the Dhaka Tribune.

Bangladeshs inrikesminister Asaduzzaman Khan har i ett uttalande sagt att terroristerna var medlemmar i Jamayetul Mujahideen Bangladesh, en islamistgrupp som varit aktiv i landet sedan 1998. Gruppen sägs också ligga bakom den senaste vågen av attacker mot bland andra sekulära bloggare i landet.

Regeringen har konsekvent förnekat både IS och al-Qaidas närvaro i landet. Det finns dock belägg för att al-Qaida opererat i Bangladesh sedan 1990-talet.

Enligt säkerhetsexperten Taj Hashmi vid Austin Peay-universitetet i USA "råder det inga tvivel om att IS låg bakom attacken".

– Bangladesh måste komma till insikt om att internationella islamistiska nätverk aktivt organiserar mord i landet, och de är inte färdiga med detta än.

IS tog tidigt på sig attentatet i Dhaka och har publicerat bilder på vad de påstår är fem av terroristerna.

Bangladesh har utlyst två dagars landssorg efter massakern.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset