Nyheter Världen Sverige

Beslut om stöd till Frankrike nära

Den svenska regeringen är nära ett beslut om hur man ska stödja Frankrike i dess kamp mot IS i Syrien, enligt utrikesminister Margot Wallström (S).

– Vi tittar på vad vi kan göra och vi är i dialog med Frankrike om detta, sade hon i samband med riksdagsbesök.

– Vi hoppas att vi inom kort ska kunna vara överens om hur vi ska kunna bidra.

Wallström ville inte peka ut exakt vad det blir för typ av insatser, men flera spår är aktuella.

– Det blir ett svenskt bidrag. Vi har ju lovat att vi ska hjälpa och stödja Frankrike och vi har flera olika spår att jobba på. Vi har ett politiskt spår, ett humanitärt spår och vi har också en militär insats i Irak, i Erbil, sade hon.

Avlasta Frankrike

Det kan även bli aktuellt att avlasta Frankrike i insatsen i Mali, där Sverige redan har soldater.

TT: Kan det innebära ett ökat svenskt engagemang i Mali?

– Det är för tidigt säga. Den här diskussionen pågår. Den är avslutad inom kort och då ska vi tala om hur vi ser det på det.

Wallström tillade att beslutet även kommer att förankras med oppositionspartierna. På fredagskvällen samlades även riksdagens utrikesnämnd där bland annat Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra medverkade. Hon vill se ett svenskt stöd till Frankrike, mer oklart hur det ska gå till.

Göra bäst nytta

– Det är för tidigt att säga. Det beror också på var Sverige kan göra bäst nytta. Det väcker också frågan om finansiering och regeringen måste visa hur vi kan prioritera för att vi ska bidra, sade hon efter nämndens möte.

Sverige deltar redan i insatsen mot IS med 35 militärer som utbildar kurdiska peshmergastyrkor. Liberalerna har föreslagit att Sverige även ska bistå styrkorna med bland annat vapen och fordon.

Malena Britz, universitetslektor vid Försvarshögskolan, har tidigare sagt till TT att det inte är troligt att Sverige deltar i kampen mot IS med marktrupp eller stridsflyg, utan att Frankrike får ett indirekt stöd.

Utöver hjälp i Mali har Frankrike efterfrågat avlastning vid insatsen i Centralafrikanska republiken.