Nyheter Toppnyheter

"Bestraffaren" kan leda Filippinerna

Presidentkandidaten Rodrigo Duterte talade på lördagen inför en halv miljon människor i Filippinernas huvudstad Manila inför valet i morgon.
Presidentkandidaten Rodrigo Duterte talade på lördagen inför en halv miljon människor i Filippinernas huvudstad Manila inför valet i morgon.

En halv miljon människor dök upp när den filippinske presidentvalskandidaten Rodrigo Duterte i helgen höll sitt sista framträdande under valkampanjen. Duterte, i folkmun känd som "Bestraffaren", leder i opinionsmätningarna stort inför måndagens val.

Den politiska eliten i Filippinerna hade förväntat sig en odramatisk övergång av makten från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas. Men Rodrigo Dutertes löften om krafttag mot kriminaliteten, som inte heller utesluter massavrättningar, och folkliga framtoning har ändrat spelplanen och förpassat Roxas till en tredjeplats i opinionsmätningarna.

Skämt om våldtäkt

Duterte väckte internationell uppmärksamhet när han på ett valmöte skämtade om att han önskat att han varit med i gruppvåldtäkten mot en australisk missionär, som blev brutalt mördad under ett fånguppror 1989. Han har också skrutit om att han ledde dödspatruller under sin tid som borgmästare i staden Davao.

Inget av detta har dämpat väljarnas entusiasm för Duterte.

Hans motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. President Aquino, som har jämfört Duterte med Hitler, gjorde i valkampens slutspurt ett fruktlöst försök att samla de övriga presidentkandidaterna i en allians mot den 71-årige populisten.

Avvisade presidenten

Senator Grace Poe, Dutertes främsta utmanare, ställde sig avvisande till Aquinos initiativ som hon tolkade som ett försök att få henne att dra sig tillbaka och till förmån för Roxas.

– Man måste ges ett fritt val att välja ledare och respektera det och inte bli manipulerad av några få personer, sade Grace Poe enligt Reuters.

Omfattande röstköp

Minst 15 personer har mördats i våld knutet till valkampanjen, enligt statistik från polisen. Förutom våldet har även anklagelser om röstköp förekommit flitigt, från lokal nivå till presidentvalet.

– Röstköp förekommer överallt. Vi får rapporter att allt används för att köpa röster, inte bara pengar. Det kan vara plaskdammar (av plast) eller livsmedel, säger Luie Guia, chef för valmyndigheten till AFP.

Mer än 54 miljoner röstberättigade ska välja president, vicepresident, 12 senatorer och ett stort antal lokala förtroendevalda.