Sport Sport-topp

Besviket landslag tog bronset

Daniel Berlin mot Kazakstans Sergej Posjkunov och Rauan Issaljev.
Daniel Berlin mot Kazakstans Sergej Posjkunov och Rauan Issaljev.

Det var upplagt för en klassisk VM-final – men slutade med en avslagen bronsmatch.Bandylandslaget lyckades dock resa sig från besvikelsen och vann mot Kazakstan med 4–0.Ryssland vann sedan lätt finalen mot skrällaget Finland, 6–1.

Efter lördagens chockartade semifinalförlust (2–3) mot Finland var bronspengen en klen tröst för ett landslag som siktat in sig på det första guldet sedan 2012.

Ingen tröst alls, om sanningen ska fram.

– Det är inte godkänt för Sverige att bli trea, säger förbundskapten Svenne Olsson som minuten efter prisutdelningen redan hade bronsmedaljen i fickan.

Medvind

Sverige – utan avstängde Christoffer Edlund och skadade Adam Gilljam – hade det dessutom till en början oväntat tufft mot kazakerna på Trud-stadion i Uljanovsk.

Erik Pettersson slog förvisso in 1–0 redan i matchinledningen, men om Sergej Posjkunov bara slagit in sin straff i slutminuten av den första halvleken hade det varit 1–1 och väldigt ovisst i paus.

– Vi orkade knappt prata i går kväll, vi repade oss ändå och puttade in den energi som krävdes i dag, säger Svenne Olsson till Eurosport 2.

I andra halvlek fick Sverige fördel av medvind, och tillsammans med den där energin så gick det vägen.

Sämre ute

Hans Andersson nådde Erik Pettersson med ett långt inlägg fram till 2–0 och när Simon Jansson sköt in 3–0 efter en timmes spel började segern kännas nära – även om kazakerna fortsatte skapa hörnor och därmed bra målchanser.

Daniel Mossberg säkrade bronset med sitt 4–0-mål i slutminuterna – även om medaljerna inte hamnar på väggen där hemma.

– Nej. Vi hade verkligen spänt bågen för nåt högre, vi kände att vi hade truppen för det men så gör vi en pissmatch i semifinalen. Vill inte förringa Finland, men vi är inte nöjda med vår insats, säger Olsson.

I finalen var Finland chanslöst mot Ryssland.

Efter bara fem minuters spel hade storstjärnorna Sergej Lomanov, något turligt, och Jevgenji Ivanusjkin gjort var sitt mål och när Sergej Lomanov, något turligt igen, styrde in 3–0 efter 20 minuter kändes Finland redan som ett slaget lag. Inte ens ett målvaktsbyte hjälpte. Ryssland kunde vinna sitt fjärde raka VM-guld utan att behöva gasa nämnvärt i andra halvlek.

Nästa år spelas VM i Sandviken.

På hemmaplan, i Trollhättan, fanns det faktiskt något att glädjas åt med svenska ögon:

Det svenska P19-landslaget tog VM-guld efter att ha vänt 0–4 till 5–4 i finalen mot Ryssland. Christian Älvegran slog in segermålet i den tionde tilläggsminuten.