Nyheter Världen

Betalade för falsk presidentson

Bolivias president Evo Morales. Arkivbild.
Bolivias president Evo Morales. Arkivbild.

Fem personer har gripits i Bolivia, misstänkta för att ha betalat två föräldrar för att deras lille pojke skulle låtsas var presidenten Evo Morales son.

– De sade att pojken skulle få hela sin utbildning betald, och att han skulle få en bit mark och att hans föräldrar skulle få 15 000 amerikanska dollar (drygt 120 000 svenska kronor), säger åklagare Ramiro Guerrero.

Polisinsatsen är en i raden av händelser i en såpoperaliknande skandal.

Presidentens exflickvän Gabriela Zapata, som sitter fängslad misstänkt för omfattande ekonomisk brottslighet, hävdade att hon och Morales hade en son tillsammans, som föddes 2007. Enligt Morales dog deras son strax efter födseln.

En släkting till Zapata hävdade dock att pojken i allra högsta grad levde, och domstol bestämde att ett faderskapstest skulle utföras. Zapata vägrade att visa upp sonen som skulle testas, då hon sade sig vara rädd för att testet skulle manipuleras. Hon hävdade att hon visat upp sonen för en domare tidigare, vilket domaren bekräftade.

Evo Morales advokat ställde sig dock frågande till om det var "rätt" pojke som visats upp. Senare ändrade Zapata sin historia.

De fem personerna som nu gripits, misstänkta för bland annat konspiration och människohandel, är närstående till Zapata.

Skandalen uppdagades samtidigt som Bolivia förberedde sig för folkomröstning om en konstitutionell ändring, som skulle innebära att Morales kunde sitta kvar vid makten en fjärde mandatperiod, något som röstades ner.

Juan Karita/AP/TT
Bolivias president Evo Morales exflickvän, Gabriela Zapata. Arkivbild.