Nyheter Ekonomi Sverige Sverige-topp

Bidragsfusk vid utlandsstudier ökar

CSN upptäcker fler misstänkta bidragsbrott i dag jämfört med för ett år sedan. Arkivbild.
CSN upptäcker fler misstänkta bidragsbrott i dag jämfört med för ett år sedan. Arkivbild.

Antalet misstänkta bidragsbrott som gäller utlandsstudier har femfaldigats på ett år. Nya regler som möjliggör större engångsutbetalningar är en av orsakerna, enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN).

Under det senaste året har CSN upptäckt misstänkt bidragsfusk kopplade till utlandsstudier för omkring 17 miljoner kronor och antalet upptäckta brott har ökat från 33 till 173, rapporterar Ekot.

Ökningen beror till viss del på att man har blivit bättre på att upptäcka misstänkt brottslighet men även på att den faktiska brottsligheten har ökat, enligt CSN.

För ett år sedan gjordes regeländringar bland annat för att studenter ska kunna betala undervisningsavgifter till dyra utbildningar utomlands. CSN tror att de nya reglerna bidragit till ökningen av fusket.

– Det är den kopplingen vi gör, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker vid CSN, till TT.

En intern utbildningsinsats, för att bli bättre på att upptäcka fusk, gjordes innan reglerna trädde i kraft och nya kontroller har införts.

– Vi ser allvarligt på det här och fortsätter arbetet med att motverka brott. Studiemedel ska göra det möjligt för fler att studera och ska inte missbrukas, säger Helena Rönnblom.

Hittills har man endast sett en marginell ökning av antalet svenskar som faktiskt studerar på dyra utbildningarna utomlands.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset