Nyheter Sverige

Bidragshärva i kyrka ger fängelse

Personer med koppling till S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Botkyrka kommun döms för att ha lurat myndigheter på bidrag. Arkivbild.
Personer med koppling till S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Botkyrka kommun döms för att ha lurat myndigheter på bidrag. Arkivbild.

Tre år och sex månaders fängelse samt drygt sju miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det blir straffet för en tidigare ordförande för S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Botkyrka, som kopplats till ett bidragsbedrägeri i miljonklassen.

Efter spaning mot församlingsmedlemmar och ett polistillslag 2015, åtalades förra hösten 17 personer misstänkta för att ha lurat Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan på totalt sex miljoner kronor i bidrag.

Församlingen och föreningar med koppling till församlingen hade använts som täckmantel för bedrägerierna, enligt åklagaren.

I dag kom domen i fallet och huvudmannen, församlingens tidigare ordförande, döms för bland annat bedrägeri, bidragsbrott och urkundsförfalskning, grova brott.

"Tingsrätten har funnit det styrkt att ordföranden i kyrkan har haft en brottsplan och dömt honom för omfattande brottslighet", skriver tingsrättens ordförande i ett pressmeddelande.

En tidigare kassör i en av föreningarna döms till villkorlig dom och dagsböter för grovt bokföringsbrott och ytterligare åtta personer döms till villkorliga domar. Några av dessa ska även betala dagsböter och samtliga inblandade utöver ordföranden, samt kyrkan och två andra föreningar, döms till skadestånd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset