Nyheter Sverige

Bilbränder kan ge högre premier

Antalet bilbränder i Malmö har skjutit i höjden. Natten till måndagen brändes en polisbil på Lindängen.
Antalet bilbränder i Malmö har skjutit i höjden. Natten till måndagen brändes en polisbil på Lindängen.

Härdar med bilbränder har blossat upp i landet på senare tid.Skadegörelse som i förlängningen kan leda till högre försäkringspremier för människor som bor i de utsatta områdena.

Polisen redovisar att närmare 60 bilbränder har skett i Malmö sedan den 1 juli. Under natten till onsdag drabbades åtta bilar på en parkeringsplats i ett bostadsområde i Vingåker. Också i Varberg, Skara och Göteborg har bilar satts i brand det senaste dygnet.

– Det går lite i vågor. Men det brukar vara fler bränder när skolorna har lov och ungdomar är ute sent på nätterna, säger Peter Adlersson, informatör vid polisen region Väst, till TT.

Nedgång över tid i Malmö

I Malmö har dock antalet bränder gått ner över tid. 2009 skedde 628 bilbränder i polisområde Malmö – ifjol var siffran nere på 316 bilbränder, enligt statistik från polisen. Totalt i år – perioden 1 januari–8 augusti – har 140 bilbränder skett i staden, varav 56 sedan i början av juli.

– Det är många bilar som har brunnit på kort tid nu. Vi vet inte varför det sker just nu. Det är ingen större social oro som vi har kunnat se förr om åren, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på polisen i Malmö.

För människor som bor i områden som blivit utsatta för bilbränder finns det en risk att försäkringsbolagen höjer premierna.

– Brandskadorna i sig har i dagsläget inte påverkat premierna. Sedan får man se om det här är trender som håller i sig, om de ökar i intensitet och om de här områdena blir ytterligare oroliga med olika typer av försäkringsärenden som resultat, då kan det i förlängningen få utslag i försäkringspremierna. Men det är inget som man kan se i dag att det har fått, säger Bjarne Lindén, motorskadechef på Folksam.

"Drabbar oskyldiga människor"

Stefan Brala, specialist på motorförsäkringar på Trygg Hansa:

– Det finns andra försäkringsmoment som är mer kostsamma för försäkringsbolagen. Men samtidigt är det här en väldigt oroväckande trend som drabbar oskyldiga människor i bostadsområdena och där de här bränderna kan leda högre försäkringspremier ifall man nu ser en ihållande trend av ökade bilbränder, säger Brala.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset