Nyheter Världen

Bilder tolkas som nytt kärnvapenprov

En sjuksköterska på ett sjukhus i Pyongyang visar vägen för utländska journalister på besök.
En sjuksköterska på ett sjukhus i Pyongyang visar vägen för utländska journalister på besök.

Satellitbilder kan tyda på att Nordkorea förbereder ännu en provsprängning.Samtidigt fortsätter kommunistpartiet sin kongress där diktatorn Kim Jong-Un hyllade landets kärnvapenprogram.

Nytagna satellitbilder på anläggningen Punggye-ri i nordöstra Nordkorea har lett till spekulationer om regimen förbereder en ny provsprängning, enligt nyhetsbyrån AFP. Analytiker på USA-Korea-institutet vid Johns Hopkins University i USA säger att fotografier på fordon vid anläggningens kommandocentral kan tyda på att ett test förbereds, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Även om den historiska dokumentationen är ofullständig, verkar det som att fordon sällan ses där förutom vid förberedelser inför ett test, säger en analytiker.

Hyllade kärnvapentest

I går hyllade landets diktator Kim Jong-Un den senaste provsprängningen i början av januari, som regimen hävdar var en vätebomb. De flesta experter tvivlar dock på att det verkligen rörde sig om en vätebomb, eftersom sprängkraften som registrerades av omvärlden inte såg ut att ha varit tillräckligt stark.

USA reagerade på Kim Jon-Uns uttalande, som gavs i samband med ett tal vid öppnandet av kommunistpartiets kongress.

Besökte sjukhus

– Vi är uppenbarligen medvetna om riskerna med Nordkoreas strävan att utveckla kärnvapen och system för att bära dessa kärnvapen, säger Vita husets talesperson Josh Earnets, enligt AFP.

– Det finns en väg . . . som Nordkorea kan ta ut ur vildmarken. Men det kommer att kräva att de avstår från kärnvapen, säger Earnets.

Utländska journalister som rest till landet för att bevaka kongressen har inte släpps in i kongressbyggnaden. Efter att i går ha fått besöka en kabelfabrik fick de i dag besöka ett sjukhus i Pyongyang. Journalisterna fick bland annat möjlighet att intervjua en nybliven mamma på sjukhusets förlossningsavdelning genom en videolänk för att undvika risk för infektion, som sa att hon vill att hennes nyfödda son blir soldat när han blir stor, enligt sjukhuspersonal som tolkade under intervjun.

Wong Maye-E/AP/TT
En utländsk journalist tog på fredagen en selfie utanför kulturhuset i huvudstaden Pyongyang där kommunistpartiet håller sin sjunde kongress.
Wong Maye-E/AP/TT
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Arkivbild.