Nyheter Världen Sverige

Bildstrul bakom uppskjuten rättegång

En av de livstidsdömda männen omgiven av sina advokater på en teckning från rättegången i Göteborgs tingsrätt, med Hans Gaestadius till vänster.
En av de livstidsdömda männen omgiven av sina advokater på en teckning från rättegången i Göteborgs tingsrätt, med Hans Gaestadius till vänster.

Rättegången i Svea hovrätt mot två män från Göteborg som dömts för terroristbrott i Syrien har blivit uppskjuten.– Vi har inte fått allt material, säger advokat Hans Gaestadius, som försvarar en av männen.

I Göteborgs tingsrätt dömdes båda männen till livstids fängelse. Avgörande i bevisningen var filmer som visar hur två män dödas och ett avskuret huvud hålls upp. Tingsrätten var säker på att de två svenska männen finns med på filmerna.

Men de dömda nekar, och efter den fällande domen begärde deras advokater att få ut mera av det bildmaterial som Nationellt forensiskt centrum använt som underlag för jämförelser vid identifieringen.

– I tingsrätten fick vi bara se små kopior av vissa bilder, som det var omöjligt att förstora tillräckligt med en vanlig dator, säger advokat Hans Gaestadius.

Han anser att Kriminalvården i Göteborg kunde ha hanterat frågan om bildmaterialet på ett bättre sätt, medan Säpo tvärtom gjort sitt bästa för att hjälpa till.

Advokaterna begärde att den kommande rättegången skulle uppskjutas, och det har Svea hovrätt nu bifallit. Hans Gaestadius tror att rättegången kan hållas tidigast i slutet av februari.