Nyheter Världen Sverige

Billström: Migration hanterades bra

Tobias Billström var migrationsminister i åtta år i Fredrik Reinfeldts båda regeringar. Arkivbild.
Tobias Billström var migrationsminister i åtta år i Fredrik Reinfeldts båda regeringar. Arkivbild.

De förberedelser som kunde göras för en ökad flyktingström gjordes hävdade förre migrationsministern Tobias Billström (M) när han frågades ut i konstitutionsutskottet (KU).

Billström, migrationsminister i åtta år i Fredrik Reinfeldts båda regeringar, satt på de utfrågades bänk i riksdagens granskning av den förra regeringens invandringspolitik. Men Billström gjorde direkt klart att han bara kunde svara mer specifikt för vad som gjordes på de områden som hans ministerpost omfattade. Frågor om hur bostadspolitiken och skolan förbereddes för att ta emot fler kunde han inte svara på.

Ville se Reinfeldt

– Vi hade gärna sett att förre statsministern Reinfeldt hade kommit hit, eftersom han hade det övergripande ansvaret, säger Fredrik Eriksson, ledamot för Sverigedemokraterna i KU, och beklagar att utskottet inte bett honom komma.

SD har anmält både den förra och den nuvarande regeringen till KU. SD vill för att få belyst om Reinfeldts och dagens statsminister Stefan Löfvens regeringar, skött förberedelser och följt regelboken inför den flyktingökning som uppstått, särskilt från sommaren 2014 och framåt. Socialdemokraterna har anmält Reinfeldtregeringen till KU, som ett svar på att Moderaterna anmält den nuvarande regeringens hantering av politiken.

Tobias Billström anser att han skött sitt område enligt konstens alla regler och att han ända sedan 2006 arbetat för att EU ska etablera ett bra och gemensamt asylsystem. Alliansregeringen gjorde de förberedelser som kunde begäras efter Migrationsverkets mycket uppmärksammade prognos i juli 2014, inför valet. Det var den prognosen som ledde till Fredrik Reinfeldts omtalade öppna era hjärtan-tal i valrörelsen.

Inte förutse

Han fick frågor om skillnaderna mellan det flyktingläge som rådde inför valet och det ett år senare, den stora ökningen sommaren och hösten 2015. Den stora skillnaden är, enligt Billström att det har skett saker ute i världen, inte minst Turkiet, som gjorde att människor valde att ge sig ut på en andra resa, från Turkiet till Europa. Han sade att han inte vet vad den nuvarande regeringen hade för information att tillgå, men att den stora ökningen var svår att förutse.