Nöje Film TV Metro Music

Biosommar med retrokänsla

"Ghostbusters", "Independence day: Återkomsten", "SVJ", "Den lille prinsen" och Alexander Skarsgård som Tarzan. I sommar är det klassiker i flera bemärkelser som gäller på bioduken.

Efter en biovår präglad av superhjältar och dokumentärfilm bjuder biosommaren 2016 på ett bredare sortiment. En trend är tydlig – filmatiseringar av klassiker i olika former.

Redan den 3 juni dyker figurer från förr upp på biodukarna. Det är sköldpaddorna i "Teenage mutant ninja turtles: Out of the shadows", en uppföljare till 2014 års nylansering som lockade strax över 108 000 besökare till svenska biografer.

Utomjordingarna återvänder

Roland Emmerichs sci fi-film "Independence day" slog alla kassarekord när den kom 1996. Lagom till 20-årsjubiléet återvänder utomjordingarna för att kräva hämnd. "Independence day: Återkomsten" är en av få sommarfilmer som visar viss kioskvältarpotential.

Störst konkurrens får den av "Ghostbusters", "Bridesmaids"-regissören Paul Feigs försök att skaka liv i Ivan Reitmans och Harold Ramis 80-talssuccé. Filmen har väckt känslostormar redan före premiär på grund av att kvinnor spelar alla huvudroller, närmare bestämt "Saturday night live"-drottningarna Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Leslie Jones och Kate McKinnon, som drar på sig spökjägardräkter och proton packs i juli.

Långfilm för partyrävar

Retrovurmen kulminerar i augusti, när partyrävarna Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) begår långfilmsdebut i "Absolutely fabulous: The movie".

Trenden med bokfilmatiseringar hänger kvar. I juni kommer en animerad version av Antoine de Saint-Exupérys barnboksklassiker "Lille prinsen" och i juli tar Steven Spielberg Roald Dahls "SVJ" till bioduken. Sen läggs Alexander Skarsgård till på listan av skådespelare som gestaltat djungelkungen Tarzan i "Legenden om Tarzan", baserad på Edgar Rice Burroughs litterära figur.

Vikander i "Bourne"

Att Sverige är fortsatt hett i Hollywood märks i salongerna. Alicia Vikander är med när Matt Damon gör efterlängtad agentcomeback i "Jason Bourne", Joel Kinnaman syns i kändistäta "Suicide squad" och Rebecca Ferguson spelar mot Meryl Streeep i "Florence Foster Jenkins". På regisidan får vi också se hur David F Sandbergs nätsuccé, kortfilmen "Lights out", ter sig i långfilmsskrud.

Något som saknas är de stora svenska produktionerna. De dyker istället upp på biodukarna i höst.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset