Nyheter Världen

Biståndspengar kan gå till militären

Pengar ur EU:s biståndsbudget ska kunna ges till militären i länder utanför EU, föreslår EU-kommissionen.

I tisdags lade EU-kommissionen fram ett förslag till reviderade biståndsregler. Framöver ska pengar ur unionens biståndspott kunna användas till militära ändamål, något som EU-reglerna inte tillåter i dag.

– Att investera i säkerhet i våra partnerländer ligger i både EU:s och våra partners intresse. Vi möter alla gemensamma utmaningar som terrorism, konflikter och extremism, sade EU:s utrikeschef Federica Mogherini när förslaget presenterades.

Pengarna ska bland annat kunna användas av militären för att utbilda soldater, röja minor, förstöra vapenlager och skydda gränsen, men inte till att köpa vapen och ammunition.

Det rör sig om sammanlagt hundra miljoner euro (ungefär 940 miljoner kronor) under en fyraårsperiod, 2017–2020. Pengarna kommer från den befintliga biståndsbudgeten. Inga nya medel skjuts till. EU-kommissionen motiverar förslaget med "exceptionella omständigheter i vissa partnerländer".

I framför allt Somalia och Mali har säkerhetsläget förvärrats med terrorism och människor på flykt undan terrorn.

Kommissionens förslag måste antas både i EU-parlamentet och i ministerrådet (EU-ländernas regeringar) innan det blir lag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset