Sport Sport-topp

Bittert slut på belgisk EM-fest

Fansen vallfärdade till Lille och matchstarten var lysande.Ändå föll favorittippade Belgien tungt i fotbolls-EM mot Wales.

Med tunga steg gick de belgiska stjärnorna ut från omklädningsrummet förbi de väntande journalisterna i Lille. Tiotusentals belgare hade tagit sig över gränsen för en fest – som blev walesisk.

– Det är svårt att sätta ord på det just nu. Det smärtar, sade mittbacken Toby Alderweireld – ensam kvar från en annars så rutinerad och stark belgisk backbesättning.

Men sedan Vincent Kompany försvunnit på grund av skada redan före EM, Thomas Vermaelen blivit avstängd och Jan Vertonghen skadat sig på träning så fanns det inte mycket kvar.

Många missar

21-åriga ersättarna Jordan Lukaku och Jason Denayer är storlöften – men höll inte alls mot Wales. Alltför ofta kom de helt fel, som när walesiske lagkaptenen Ashley Williams ostörd fick nicka in 1–1 på hörna efter en halvtimme.

TT: Hur ska du stötta Denayer och Lukaku nu?

– Nej, de ska inte tänka på det så mycket. Det är svårt på den här nivån. De får se det som erfarenhet, lära sig av det och försöka bli bättre till nästa säsong, sade Alderweireld.

"Inte döda dem"

Förbundskapten Marc Wilmots försvarade också sina ungdomar.

– Jag är inte någon trollkarl. Man kan inte bara ersätta erfarenhet. Vi gjorde misstag som vi inte borde ha gjort. Men det är jag som är ansvarig för laget och jag anser att det här var det bästa vi hade i dag, sade Wilmots på sin presskonferens efteråt.

– Det här är unga spelare med stor potential. Jag tänker inte döda dem. De har säkert lärt sig en del i kväll – för man lär sig av tuffa dagar. Så allt är inte förlorat ändå, sade förbundskaptenen, som nu ska hem och fundera över framtiden.

– Jag har sagt att jag ska ta beslut efter EM. Jag tänker inte göra det precis efter matchen, sade Wilmots.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset