Nöje Musik TV Melodifestivalen 2016

Björkman: Nya rutiner behövs

Anna Book sjunger i Melodifestivalen på lördag, dock utom tävlan. Arkivbild.
Anna Book sjunger i Melodifestivalen på lördag, dock utom tävlan. Arkivbild.

SVT behöver fler skyddsnät för att undvika att fler bidrag diskas på samma vis som Anna Books, enligt Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman.

SVT behöver troligen se över sina rutiner efter beskedet att Anna Books bidrag "Himmel för två" diskvalificerats från Melodifestivalen bara dagar före den första delfinalen.

– Det är klart att när det här händer inser man att det inte räcker med två skyddsnät, vi behöver ett till minst, säger Christer Björkman till TT på en pressträff i Göteborg.

– Det är en dialog vi får föra med förläggarföreningen först och främst. Hur ska vi kunna få upphovsmännen att säkra ytterligare?

Det var i torsdags kväll som beskedet kom att Books bidrag diskats från lördagens deltävling i Göteborg. Anledningen är att låten, under annat namn, deltog i de moldaviska uttagningarna till Eurovision Song Contest 2014.

Utom tävlan

Nu får Book ändå framföra sitt bidrag, utom tävlan.

– Anna Book kommer att ställa sig på scenen på lördag. Hon har kommit fram till det efter samtal med oss, säger Melodifestivalens exekutive producent Christer Björkman till TT.

I eftermiddags repade hon sitt bidrag, dock inför stängda dörrar. Det är heller inte säkert att hon deltar i det publika genrepet i kväll. Sångerskan laddar för att uppträda i sändningen på lördag kväll.

Talade ut

På fredagseftermiddagen uttalade sig Anna Book via videoappen Periscope.

– Jag ska försöka få ned svullnaden runt mina ögon. Jag ser det som en seger att jag får sjunga min låt, även om det är utom tävlan. Det är ingenting som har hänt i Sverige, vi har inte gjort fel här hemma och jag kunde absolut inte råda över det här, säger hon, torkar bort tårarna, och fortsätter:

– I morgon i Melodifestivalen får man tyvärr inte rösta på mitt bidrag. Jag är med och firar mitt 30-årsjubileum med en låt som jag älskar och jag ska ut och försöka ge er min kärlek så mycket jag kan.

Syndabockarna

Till P4 Gävleborg säger Larry Forsberg, som tillsammans med Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson och Camilla Läckberg har skrivit bidraget, att de som upphovsmän inte frisäger sig från skuld.

När TT talar med Lennart Wastesson berättar han att de på morgonen efter det tunga beskedet fortfarande är mycket besvikna:

– Vi känner oss som syndabockar gentemot Anna. Hon har satsat jättemycket på det här och hon ville det här så mycket. Det skulle vara hennes stora comeback så det är ett hårt slag.

Men enligt Camilla Läckberg finns det ingen bitterhet eller ilska hos Anna Book och hennes team.

– Det var ju bara en tidsfråga innan det här hände någon låtskrivare. Det var ren otur att det hände vårt nummer. Det kommer säkert en lex Anna Book efter det här där man ser över regler och inför noggrannare kontroller.

Jonas Ekströmer/TT
"Vi känner oss väldigt ledsna gentemot Anna, men nu försöker vi tänka framåt, att låten ändå kan få ett liv så det är inte bara mörkt", säger Lennart Wastesson (mitten) som här syns med låtskrivarkollegerna Sven-Inge Sjöberg (vänster) och Larry Forsberg (höger).
Jonas Ekströmer/TT
"Anna är en tuff kaka, det finns en anledning till att hon är kvar som artist efter 30 år", säger författaren Camilla Läckberg, som har skrivit texten till Anna Books bidrag. Hon är glad över att sångerskan har lyckats samla styrka nog att trots allt uppträda som gästartist i Melodifestivalen.
Jonas Ekströmer/TT
Camilla Läckberg.
Jonas Ekströmer/TT
Christer Björkman.