Nyheter Toppnyheter

Björnar tar över evakuerad stad

Branddrabbade stadsdelen Beacon Hill i Fort McMurray, Alberta. Arkivbild.
Branddrabbade stadsdelen Beacon Hill i Fort McMurray, Alberta. Arkivbild.

Mängder av svartbjörnar har tagit sig in i den kanadensiska staden Fort McMurray sedan den evakuerades på grund av den stora skogsbranden. Samtidigt fortsätter insatserna för att få branden under kontroll.

När de evakuerade människorna återvänder till sin stad om några veckor kan de behöva tävla mot svartbjörnar om utrymmet. De objudna gästerna letar efter mat som lämnats kvar av de flyende människorna, uppger myndigheterna.

– De är smarta och anpassningsbara. De kan känna lukten av mat på flera kilometers håll, säger Brendan Cox, talesman för provinsen Albertas fiske- och vildmarkskontor, till Reuters.

Hungriga gäster

Omkring 90 000 invånare var tvungna att lämna staden på grund av jättebranden och mycket mat lämnades i soptunnor, containrar och frysar som nu har tinat.

Det finns uppskattningsvis 40 000 björnar i den branddrabbade provinsen och många är hungriga efter att ha legat i ide i nästan ett halvår. Svartbjörnen, som kan väga upp till 150 kilo, är vanligt förekommande i Nordamerika. Totalt finns omkring 900 000 svartbjörnar i världen.

Omkring 2 000 brandmän, 189 helikoptrar och 344 tunga maskiner, bland annat bulldozrar, kommer att försöka dra nytta av gynnsamma väderförhållanden för att få branden i Alberta, Kanada, under kontroll.

Bättre väderförhållanden

Hittills beräknas jättebranden ha härjat över ett område på över 5 000 kvadratkilometer, större än hela Halland, och nådde på torsdagen in i grannprovinsen Saskatchewan.

På fredagen hjälpte vädret brandmännen, med kallare, fuktigare förhållanden, vilket också drastiskt förbättrade luftkvaliteten i området, med regn i prognosen.

– Vi förväntar oss att kunna hålla branden över helgen, säger Albertas skogsbrandschef Chad Morrison vid en presskonferens, enligt Reuters.