Sport

Bjørndalen: "Gäller att ta chansen"

"Kungen av skidskytte" fick inte vara med i det norska mixedstafettlaget.I stället inleder Ole Einar Bjørndalen sitt sista (?) VM i lördagens sprint i Holmenkollen.

Den 42-årige legendaren har visserligen tänkt sluta tidigare, men nu talar mycket för att VM på hemmaplan blir hans sista stora mästerskap.

Bjørndalen vill gärna utöka sin enorma medaljsamling innan allt är över.

– Det är ju i sprint jag har haft mest framgång tidigare, så jag förbereder mig maximalt för den. Men om det är den distansen jag kan hävda mig bäst på är omöjligt att säga nu. Jag tror att det är ganska jämnt fördelat på alla lopp. Det gäller att ta chansen den dagen du träffar, oavsett om det är i sprinten eller andra lopp, säger han.

Bjørndalen inledde sin avskedssäsong bländande – med en seger och en tredjeplats i världscupen i Östersund – men har haft det motigare på slutet.

– Självförtroendet är bra. Det tror jag i alla fall, även om jag gärna hade gjort många fler bra lopp inför VM. Då hade det varit ännu bättre, säger han.

Norrmannen har vunnit 19 VM-guld och 8 OS-guld under sin långa karriär. Men sedan 2009 har det inte blivit mer än ett individuellt guld. Det kom när Bjørndalen vann just sprinten i OS i Sotji för två år sedan.