Sport

Bjørndalen satsar vidare

Ole Einar Bjørndalen, 42, fortsätter skidskyttekarriären.
Ole Einar Bjørndalen, 42, fortsätter skidskyttekarriären.

Han är 42 år, tidernas mest medaljbehängde vinterolympier och en levande legendar. Men färdig med skidskyttet?Inte då.Ole Einar Bjørndalen fortsätter även nästa säsong – och siktar mot OS 2018.

Många hade trott att hemma-VM i mars, där den norske stjärnan tog fyra medaljer, skulle bli hans avskedsföreställning. Men succén sporrade i stället 42-åringen att förlänga den framgångsrika karriären ytterligare.

– Jag hade ett fantastiskt 2002, då jag vann fyra OS-guld. Många experter och medier tyckte att jag skulle lägga av när jag var på topp, men det hade jag inte en tanke på, säger Bjørndalen vid en presskonferens i Oslo.

Han berättar vidare om de framgångsrika åren på 2000-talet, men att det började bli tufft för honom 2012 och 2013.

– Jag började bli gammal och då började det igen. Experterna tyckte att jag skulle lägga av, och jag bestämde mig för att köra vidare. Nu är det 2016 och jag är 42 år gammal. Och nu är jag enig med experterna – som tycker att jag borde köra vidare, säger han med ett leende.

Siktar på sjunde OS

Ett sjunde OS finns i tankarna, i Pyeongchang 2018. Då är Bjørndalen 44 år.

– Jag tror att jag kan prestera på topp i flera år till. Jag har ett bra team omkring mig och det känns betryggande när jag går in i två nya år.

Bjørndalen har tagit 13 OS-medaljer och 44 VM-medaljer. Fyra av VM-medaljerna tog han i Oslo-VM tidigare i vinter, guld i stafett, två individuella silver och ett brons.

Ska bli pappa

Bjørndalen är tillsammans med den vitryska skidskyttestjärnan Darja Domratjeva. Paret väntar barn till hösten.

– Det är väldigt spännande. Jag har en stor familj hemma och är van vid många barn. Det blir en ny situation, men vi är glada. Jag värdesätter högt att jag får uppleva det, säger Bjørndalen.

Domratjeva, 29, drabbades av körtelfeber förra sommaren och missade hela säsongen. Men nu tränar den trefaldiga OS-guldmedaljören för fullt och siktar på att tävla igen efter barnafödande i början av nästa år, enligt Bjørndalen.