Nyheter Sverige Sverige-topp

Bjudresor "enormt provocerande"

Utrikesminister Margot Wallström har KU-anmälts för bjudresorna som bekostats med biståndspengar. Arkivbild.
Utrikesminister Margot Wallström har KU-anmälts för bjudresorna som bekostats med biståndspengar. Arkivbild.

Svenska biståndspengar har vid ytterligare ett tillfälle än vad som hittills varit känt finansierat bjudresor för FN-ambassadörer till Sverige – där en del av syftet varit att fiska röster för en svensk plats i FN:s säkerhetsråd, skriver Dagens Nyheter.

UD avsatte i mars 277 000 kronor ur biståndsbudgeten för att bjuda in sju FN-ambassadörer till Sipris, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, för en konferens om säkerhet och utvecklingsfrågor. Tre av dem – från Afghanistan, Kenya och Argentina – reste till Stockholm i affärsklass.

"Enormt provocerande"

Men resan handlade också om Sveriges lobbykampanj mot FN-ländernas ambassadörer för att få stöd för en plats i säkerhetsrådet.

– Det ligger i Sveriges entydiga intresse att ta upp kandidaturen i alla rätta sammanhang och eftersom konferensen handlar om svensk politik och kunnande i global framkant i angelägna frågor så var det viktigt för oss att bjuda in dem, säger Efraim Gómez, enhetschef på UD, till DN.

Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson anser att det är "enormt provocerande" hur regeringen använder biståndspengar.

– Vi har den värsta svältkatastrofen i Afrika på femtio år, den värsta flyktingkatastrofen sedan andra världskriget och det värsta och blodigaste kriget i Mellanöstern på väldigt länge, säger hon till TT.

Granskas av riksdagen

Två tidigare omgångar bjudresor som har blivit kända, där UD har använt biståndspengar, har anmälts till Konstitutionsutskottet. På torsdag i nästa vecka är utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin (MP) också kallade till riksdagens utrikesutskott för att förklara hur säkerhetsrådskampanjen bedrivs.

– Regeringen har mörkat kring den här kampanjen. Jag vill att de förklarar för oss folkvalda parlamentariker och lägger korten på bordet. Vi får läsa om den här kampanjen via medierna, säger Birgitta Ohlsson.

– Jag tycker också att det snart är dags att statsministern uttalar sig i den här frågan.