Nöje Musik Metro Music

Blå Tågets Leif Nylén är död

Leif Nylén, trummis i proggbandet Blå Tåget har gått bort natten till söndag. Arkivbild.
Leif Nylén, trummis i proggbandet Blå Tåget har gått bort natten till söndag. Arkivbild.

Musik som faktiskt handlade om något. Så beskriver musikjournalisten Stefan Wermelin Leif Nyléns texter. Proggpionjären tillika författaren och konstkritikern avled under natten till söndag efter en tids sjukdom.

Leif Nylén spelade trummor i det legendariska proggbandet Blå Tåget och skrev bland annat "Den ena handen vet vad den andra handen gör" 1972. Låten fick stort genomslag när Ebba Grön gjorde en cover på den med titeln "Staten och kapitalet" 1980.

– Om du tänker dig Dylan-texter översatta till svenska, men ändå på sitt eget sätt, så var hans texter, säger musikjournalisten Stefan Wermelin, mångårig musikjournalist på Sveriges Radio.

– Hans låtar handlade om något. Nästan alla 60-talslåtar handlade av någon anledning om kärlek, men de här låtarna handlade om väldigt konkreta verkligheter. "Staten och kapitalet" har en väldigt bra text, oavsett vad man tycker om innehållet, fortsätter han.

Hemmafest

Stefan Wermelin beskriver Blå tågets spelningar som en scenupplevelse som påminde mer om en hemmafest än en konsert.

– En kunde säga "den här låten handlar om..." varpå nästa avbryter och säger "nä, det gör den inte alls" det kunde vara lika mycket snack på scen som musik, det var väldigt charmigt.

Liksom för många andra grupper inom proggrörelsen var budskap och text ofta viktigare än teknisk färdighet på instrumenten för Blå Tåget.

– De var betydelsefulla, men det var ju många som inte gillade dem. "De kan ju inte spela. Eller sjunga" var det många som sa, men jag gillade dem jättemycket, säger Stefan Wermelin.

Även kritiker

Blå Tåget bilades 1967 och banade väg för den svenska proggrörelsen genom att blanda musik, politik och konst. Torkel Rasmusson, Tore Berger, Carl-Johan de Geer, Mats G Bengtsson, Kjell Westling, Urban Yman och Leif Nylén räknas till originalmedlemmarna.

Gruppen lade av 1974, men efter Ebba Gröns genomslag väcktes nyfikenheten och Blå Tåget återuppstod periodvis på 80- och 90-talet.

Leif Nylén var även en framträdande konst- och litteraturkritiker och författare. Under pseudonym skrev han bland annat romanen "Bröderna Casey" tillsammans med PO Enquist och Torsten Ekbom.

Leif Nylén föddes i Trondheim. Han blev 77 år.