Nyheter Toppnyheter

Blågult slagträ i hätsk debatt

Presidentaspiranten Donald Trump avstod från nattens debatt med de andra republikanska kandidaterna i Iowa. I stället höll han möte för att samla in pengar till krigsveteraner.
Presidentaspiranten Donald Trump avstod från nattens debatt med de andra republikanska kandidaterna i Iowa. I stället höll han möte för att samla in pengar till krigsveteraner.

Angreppen duggade, trots att den frispråkige Donald Trump skippade den sista debatten mellan Republikanernas presidentaspiranter i Iowa. I ett av de hårdaste utspelen föreslogs demokraten Bernie Sanders bli presidentkandidat – i Sverige.

– Bernie Sanders är socialist. Jag tycker att Bernie Sanders är en storartad presidentkandidat – för Sverige. Men vi vill inte vara Sverige, vi vill vara USA, sade Floridasenatorn Marco Rubio, som ligger på tredjeplats i de nationella opinionsmätningarna.

Skällsord

Det är inte första gången Sverige och Skandinavien blir slagträn i USA-politiken. President Barack Obama anklagades i början av sin mandatperiod för att försöka förvandla USA till Sverige, när han lade fram skattereformer. Och presidentaspiranten Bernie Sanders, som kallar sig demokratisk socialist, förordar fri barnomsorg, sjukvård och högre utbildning enligt skandinavisk modell. Vid en debatt i höstas sade han att USA bör "titta på länder som Danmark, Sverige och Norge och lära sig av vad de uppnått för sina arbetande medborgare".

Men i republikanska sammanhang är Sverige något av ett skällord, eftersom man allmänt anser att statsapparaten bör ha mindre inflytande över människors liv och frihet.

"Feta och fula"

Vid debatten i Iowa – där primärvalsprocessen drar i gång på måndag – diskuterade Rubio, Texassenatorn Ted Cruz och ytterligare fem aspiranter avtalet om Irans kärnenergiprogram och det rådande politiska läget. De fyllde upp tomrummet efter affärsmannen Donald Trump, som leder i de nationella mätningarna, förhållandevis väl. Ted Cruz inledde med att ironiskt säga att "alla på den här scenen är dumma, feta och fula", med adress Trumps många förolämpningar.

Donald Trump avstod debatten efter ett gräl med arrangören Fox News. Han stod i stället värd för ett insamlingsarrangemang för krigsveteraner – dit han bjöd presidentaspiranterna Rick Santorum och Mike Huckabee som inte kvalade in till Fox News debatt.

Charlie Neibergall/TT/AP
Den pensionerade neurokirurgen Ben Carson och Texassenatorn Ted Cruz vid debatten för Republikanernas presidentaspiranter i Iowa.
Charlie Neibergall/TT/AP
Från vänster: Kentuckysenatorn Rand Paul, New Jerseys guvernör Chris Christie, den pensionerade neurokirurgen Ben Carson, Texassenatorn Ted Cruz, Floridasenatorn Marco Rubio, tidigare Floridaguvernören Jeb Bush och Ohioguvernören John Kasich vid debatten i Iowa.
Charlie Neibergall/TT/AP
Från vänster: Kentuckysenatorn Rand Paul, New Jerseys guvernör Chris Christie, pensionerade neurokirurgen Ben Carson, Texassenatorn Ted Cruz, Floridasenatorn Marco Rubio, tidigare Floridaguvernören Jeb Bush och Ohioguvernören John Kasich.