Teknik Nyheter Världen

Blåkäftad lövgroda en egen gren

Frankixalus jerdoniis, som har visat sig utgöra ett nytt grodsläkte, håller till högt uppe i träd som växer i Indiens nordöstra djungel. Arkivbild.
Frankixalus jerdoniis, som har visat sig utgöra ett nytt grodsläkte, håller till högt uppe i träd som växer i Indiens nordöstra djungel. Arkivbild.

Forskarna har upptäckt ett nytt grodsläkte efter att de kikat närmare på den skygga lövgrodan Frankixalus jerdonii. En upptäckt som hör till ovanligheterna, säger en expert.

Den indiska lövgrodan, tidigare känd som Polypedates jerdonii, ser ut som om den har mumsat på blåbär under yngelstadiet. Den var registrerad som utdöd i 137 år innan ett forskarlag av en slump återupptäckte den i Indiens nordöstra djungel, skriver BBC.

Nu har forskarna kommit fram till att den golfbollstora grodan tillhör ett nytt släkte och har därför fått ett nytt namn, frankixalus jerdonii. Det är kanske inte så konstigt att grodan kunde hålla sig gömd under mer än ett århundrade. Frankixalus jerdonii tycker nämligen om att lura i håligheter sex meter upp i träd, där den lägger sina ägg när hålen fyllts med regnvatten.

Claes Andrén, grodexpert och professor i bevarandebiologi vid Göteborgs universitet, säger att forskarvärlden har upptäckt omkring 5 000 arter av groddjur sedan 1980, och att DNA-analyser har visat att många av dem tidigare klassificerats felaktigt.

– Det är ovanligt att hitta ett helt nytt släkte, det innebär att den är så pass skild från andra kända groddjur, säger Claes Andrén till TT.

SD Biju/AP/TT
Frankixalus jerdoniis färggranna mun under yngelstadiet drar blickarna till sig. Arkivbild.