Teknik Nyheter Sverige

Blåljusstörning i väst löst

Polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel låg delvis nere i Västra Götaland och Halland i närmare tio timmar. Arkivbild.
Polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel låg delvis nere i Västra Götaland och Halland i närmare tio timmar. Arkivbild.

Polisens och räddningstjänstens kommunikationssystem Rakel var ur funktion inom delar av Västra Götalandsregionen samt Halland i närmare tio timmar.– Det är allvarligt när vårt system inte fungerar tillfredsställande, säger Minna Nyman, verksamhetschef vid MSB till TT.

Det var i samband med en planerad uppdatering vid halv fyra i natt som det blev störningar i systemet. Drygt tio timmar senare hade felet lokaliserats och åtgärdats.

– Vi fick använda mobiltelefoner och det gamla analoga systemet i reserv, säger Jan Carlsson, stabschef vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

Skarpt läge

Reservplanerna prövades direkt i skarpt läge i samband med en lägenhetsbrand i Majorna då det blev extra krångligt med utryckning och samordning.

– Rakel gjorde vår utalarmering problematisk, men det har inte försämrat vår insats, säger insatschef Ingemar Waldenby till Göteborgs-Posten.

Analysera orsaken

Polisens arbete har inte påverkats, enligt Stefan Gustafsson, polispresstalesman i Västra Götaland, och man har kunnat genomföra de larm som kommit, även om det varit omständligare. Inte heller i Halland ska verksamheten ha påverkats.

Rakel är ett system för kommunikation mellan personer som jobbar bland annat med samhällsviktiga verksamheter. Det har täckning i hela Sverige och används av alla så kallade blåljusmyndigheter.

– Det är klart att det innebär risker när man gör åtgärder i ett system men Rakel har en bra driftssäkerhet, säger Minna Nyman på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Men det måste fungera och nu sätter vi igång ett arbete för att analysera orsaken till vad som hänt.