Sport

Blåvitts rivstart sänkte Sundsvall

Göteborgs Gustav Engvall jublar efter sitt 1-0 mål mot Sundsvall.
Göteborgs Gustav Engvall jublar efter sitt 1-0 mål mot Sundsvall.

Gif Sundsvall kom till den allsvenska omstarten borta mot IFK Göteborg utan sin isländske EM-spelare Rúnar Már Sigurjónsson – men med ett antal nya miljoner på kontot.De kan behöva omsättas snabbt i förstärkningar efter söndagens 1–4-förlust i Göteborg.

För kanske var det saknaden efter det nyblivna Grasshoppers-proffset Sigurjonsson som gjorde att gästerna långa stunder såg närmast vilsna ut på Gamla Ullevi.

– Vi var inte med i matchen under första kvarten. Och i slutet visade vi varken den energi eller kvalitet som man kan kräva, summerade tränaren Roger Franzén.

IFK Göteborg tackade, tog emot och rivstartade med 1–0 inprickat av en frispelad Gustav Engvall redan efter 90 sekunders spel.

– Skönt att få ett mål så snabbt. Jag hann tänka lite men bestämde mig för ett snabbt avslut och det var ju rätt, säger Gustav Engvall.

Konstant press

Det blev inledningen på en närmast konstant press mot gästernas mål. Massivt spelövertag, bollinnehav och rader av möjligheter. Mikael Boman, Jakob Ankersen och Engvall igen hade alla upplagda chanser att öka på ledningen. Och som inte det var nog skickade Sundsvalls försvarsrese Noah Sonko Sundberg också en klockren nick i den egna målställningen. Men det dröjde fram till halvtimmen spelad innan 2-0 kom distinkt, ditsatt av backen Emil Salomonsson.

– Jag är väldigt nöjd med vår första halvtimme. Pigga ben, pigga huvuden. Sedan slutade vi plötsligt springa sista tio i första halvlek, säger Göteborgstränaren Jörgen Lennartsson.

Det gav också Sundsvall möjlighet till reducering genom Pa Dibba, som nu får ta över ännu mer av målgöraransvaret efter flyktade Sigurjonsson. Ett nytt Pa Dibba-skott tätt utanför i början av andra halvleken och Emil Salomonssons undanrensning på mållinjen efter ett GIF-anfall gav den lilla sundsvallsklacken nya förhoppningar.

Mikael Boman släckte dem omgående. Snyggt framspelad av Sören Rieks skickade han in 3–1 med halvtimmen kvar att spela. Inbytte Tobias Hysén hade strax därefter möjligheten att punktera matchen definitivt. Nu rullade hans läckra chipp över GIF-målvakten Tommy Naurin två decimeter utanför stolpen.

Tufft schema

Nu fick istället inhoppande Tom Pettersson istället sätta 4-1 på stopptid.

– Vi kunde kanske ha gjort några fler. Men jag är nöjd. Många gjorde bra prestationer, säger Jörgen Lennartsson.

För Blåvitt väntar ett tufft matchschema. Allsvenskan varvas med kvalspel i Europa League. På torsdag väntar en resa till Polen för match mot Piast Gliwice.

För Sundsvall väntar med stor säkerhet en intensiv jakt på Sigurjonssons ersättare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset