Nyheter Sverige

Blandat slut efter fågeldrama

Två måsungar föll ner från ett tak i Växjö. Men bara den ena överlevde.
Två måsungar föll ner från ett tak i Växjö. Men bara den ena överlevde.

Två små lurviga måsungar ramlade plötsligt från ett tak på Storgatan i Växjö. Och slutet blev inte helt lyckligt. Fallet slutade nämligen bara bra för den ena måsungen.

Några pojkar hittade måsungarna på marken – den ena dog i olyckan, medan den andra sprattlade och såg trött och skakig ut.

– Hoppas att föräldrarna tar hand om den ändå, säger Filip, som tillsammans med Alexander hittade måsungarna, till P4 Kronoberg.

Mycket pekar på att det ändå blir så, berättar Dennis Kraft som är ordförande för Sveriges ornitologiska förening. Häckning på tak är en anpassning till stadsmiljön.

– När de häckar på tak finns ju risken att ungarna halkar ner och blir mer utsatta. Men föräldrarna tar normalt sett hand om ungarna även om de sitter nere på marken, säger Dennis Kraft till TT.

– Om man vill hjälpa en måsunge som ramlat ner är det bäst om man sätter upp den på taket igen, om man har möjlighet. Det näst bästa är att låta den vara, men kanske flytta den åt sidan eller till trottoaren om den sitter mitt på gatan. Då är det ganska troligt att föräldrarna försöker ta hand om ungen.

Vid den här tiden är de flesta måsungar kläckta och så pass stora att de börjar med flygträning, enligt Kraft.

– Så det är egentligen inte så konstigt att de sprider sig ner från taket.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset