Nyheter Sverige Hälsogranskaren

Bli av med myggen – här är huskurerna som faktiskt funkar

Högsommaren är här och med den mångas största sommarplåga – myggen. Men hur skyddar man sig bäst? Och hur bra funkar hemmagjorda kurer, doftljus och myggmedel egentligen?

Johan Nilsson / TT

Har du rätt medel för att skydda dig mot myggsommaren på intågande? 

Det väntas bli en rejäl myggsommar, men enligt en ny undersökning från YouGov skyddar sig knappt två av tre mot myggor. Av dessa uppger 35 procent att de använder myggstift. 24 procent säger att de helt sonika undviker myggtäta platser såsom insjöar, åar, bäckar och liknande medan 7 procent säger sig använda myggfångare.

Och visst finns det en rad olika knep, myggfällor och hemmagjorda medel för att hålla de blodsugande flygfäna borta. Metro har samlat några av de vanligaste tipsen på nätet och rådfrågat myggexperten Jan Lundström, forskaren och bekämpningsledare för biologisk myggkontroll vid Uppsala universitet, om vad som gäller när man vill hålla stickmyggen borta.

► LÄS MER: Regeringen lägger 5 miljoner – på myggbekämpning

1. Nejlikor i lime

Att sticka ett tiotal nejlikor i en uppskuren lime och sedan lägga på ett fat utomhus uppges göra en kvitt myggen. Men hemmafällan har troligtivs ingen större effekt.

– Det jag har hört av människor som provat det är att det luktar lite julefröjd, men de verkade inte tycka att myggen hade något emot det. Är det stora mängder ser jag inte att det är något som skulle hjälpa särskilt mycket, säger Lundström.

2. Myggnät

Många gånger känns det som att myggnät inte är till någon som helst nytta, minsta lilla glipa eller hål och de letar sig in. Men faktum är att det  är ett väldigt bra sätt att hålla myggen borta. Felet de flesta gör är att de inte sluter nätet helt tätt, vilket i ärlighetens namn inte är det lättaste.

LÄS MER: Mygginvasion väntar vid värme

3. Vitlöksolja

Sönderpressade vitlöksklyftor blandat med matolja beskrivs som ett kemikaliefritt myggmedel, men Jan Lundström ger inte mycket för hemmagjorda grejer man smörjer på huden. Han säger att lök, och särskilt vitlöksolja, varit på tapeten som avskräckande mot stickmyggor men att det ibland fungerar och andra gånger inte.

Det beror också på vilken myggart det rör sig om.

– Är det de enormt jobbiga översvämmningsmyggorna så kommer de bara skratta åt dig om du marinerar kroppen med diverse grejer, medan de små kanske skulle tycka att du luktar illa.

4. App med ultraljud

Det finns flera gratis- och betalappar som uppges mota bort mygg med hjälp av ultraljud, men dess effekt har ifrågasatts. Då vi har 49 arter av stickmyggor i Sverige som därtill fungerar helt olika, är det även svårt att säga att ett ljud kan mota bort alla mygg.

5. Myggljus

Ljus med citronella, en olja utvunnen ur citrongräs eller cymbopogon, är ett välkänt och billigt sätt att hålla de stickande flygfäna på avstånd. Detta då ljusen avger en doft som avskräcker myggen.

– Den är inte lika bra som DEET (ett vanligt ämne i dagens insektsmedel, reds amn) men det är en hyffsat bra repelent, säger Jan Lundström.

LÄS MER: Här är myggsprejen som fungerar bäst i sommar

6. Myggfångare av plastflaska

Ett annat förekommande tips på hemmagjord myggfälla är att såga av en tvåliters petflaska uppifrån och sedan fylla den med en blandning av farinsocker, jäst och varmt vatten. Den sötslisktiga doften uppges attrahera myggen och göra att flugan tar sig in i flaskan – och fastnar.

– Ja, du kanske lyckas fånga en mygga i det här, men frågan är om duvill fånga en mygga eller om du vill ta bort så mycket mygg så att du märker en skillnad själv.

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 26-29 juni har sammanlagt 1000 intervjuer med män och kvinnor i åldern 18-74 år i Sverige genomförts via YouGovs internetpanel. Urvalet är representativt för kön, ålder och region.