Nyheter Sverige

Blocken oense om blockpolitiken

Statsminister Stefan Löfven (S) talar vid nationaldagsfirandet i Hågelbyparken i Botkyrka utanför Stockholm.
Statsminister Stefan Löfven (S) talar vid nationaldagsfirandet i Hågelbyparken i Botkyrka utanför Stockholm.

Drygt varannan väljare tycker att partierna ska gå till val med egna program, visar en undersökning. Statsminister Stefan Löfven (S) vill skrota blockpolitiken – men oppositionsledaren Anna Kinberg Batra (M) håller inte med.

– Jag tror inte att det är Sveriges framtid, jag har sagt det sedan före valet och sedan jag tillträdde som partiordförande och jag försökte när valet var över att spräcka blockpolitiken och jag kommer att göra allt för att vi ska sluta fler överenskommelser, säger Löfven till TT efter nationaldagstalet i Botkyrka utanför Stockholm.

Statsministern varnar för en liknande utveckling som i USA, där väljare vänder de etablerade politikerna ryggen. Han ser dock inte samma utveckling i Sverige.

– Nej, jag ser stora möjligheter för oss att komma överens och vi har slutit flera överenskommelser men det är också för mycket tal om att de här blocken måste leva vidare.

Moderater positiva

En opinionsmätning från DN/Ipsos visar att mer än hälften av väljarna, 52 procent, vill att partierna går till val på egen hand med egen politik. Bara lite mer än en tredjedel, 34 procent, vill i stället att partierna bildar allianser inför riksdagsvalen. De rödgröna partierna och Sverigedemokraterna är minst positiva till gemensamma valmanifest – samtidigt som Moderaternas väljare är de som allra mest föredrar blockpolitiken.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra är inte beredd att överge blockpolitiken.

– Det bästa sättet att få en bättre regering, det är en stark alliansregering. Det handlar ju faktiskt om vad man gör med regeringsmakten också. Inte bara att ha den, säger hon.

TT: Så det är inte aktuellt att bryta blockpolitiken?

– Nej, skälet till att jag vill ha en annan regering och bygga den på Alliansen är ju politiskt.

Oviktig fråga

Partierna behöver inte oroa sig för att blockfrågan kommer att avgöra utgången i valet 2018, säger Malena Rosén Sundström, statsvetare vid Lunds universitet.

– Jag tror det är väldigt få som tillmäter frågan så stor betydelse. Sedan kan man tycka att det är mindre bra, och att det hade varit önskvärt om det inte hade varit så låsta positioner, men jag tror ändå att för de allra flesta väljare är sakfrågorna mycket viktigare.

Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare som forskar om val på Göteborgs universitet, tror dock att synen på blockpolitiken kan leda till nya överväganden bland väljarna inför nästa val.

"Vi vet att koalitionssignaler blir viktiga för väljarna och vägs in i det slutgiltiga beslutet. I val där partierna går fram var för sig och begär ett öppet förhandlingsmandat efter valet ägnar sig väljarna mer åt uppriktig preferensröstning, de stödjer det parti de tycker allra bäst om utan att ta hänsyn till förannonserade laguppställningar", skriver han i ett mejl till TT.

Fredrik Sandberg/TT
Alliansens väljare är mest positivt inställda till blockpolitik. På bilden syns Alliansens fyra partiledare Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M) vid ett besök i Stockholmsförorten Husby i slutet av maj.