Nyheter Toppnyheter Världen

Blod och död i terrorns Bryssel

Mannen till höger i bild är efterlyst av polisen.
Mannen till höger i bild är efterlyst av polisen.

EU:s hjärta skakas av blod och rök och splitter och död.Över 30 människor dödades när självmordsbombare slog till i Bryssel. Bland hundratals skadade finns tre svenskar, varav en allvarligt.Terrorgruppen IS har tagit på sig dåden och ytterligare förövare jagas.

En skakad kung Philippe tv-talar till sitt belgiska folk.

– För oss alla kommer den 22 mars aldrig mer att vara en dag som alla andra. De liv som förstörts, de djupa såren, lidandet – det är hela landet som drabbats, säger kungen.

Huvudstaden och hela landet försöker samla sig. Framför den gamla börsen på gågatan Anspach växer högar av blommor upp. Hela dagen har folk samlats för att skriva sina budskap med krita på asfalten.

"Be för Belgien", "Var inte rädda" och "Enade mot hatet" är några av budskapen, på många språk. I kvällsmörkret kommer premiärminister Charles Michel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker förbi och kramar om varandra.

– Vi hade lektion här intill och några av våra vänner gick hit och började. Det är mest budskap om kärlek och vänskap, berättar i sin tur Fabiola – en av de unga mediestudenter som dragit i gång initiativet.

"Enorm explosion"

Enligt brittiska tidningen The Guardian säger belgiske hälsoministern Maggie De Block till tv-bolaget VTM att 31 personer har dödats medan 250 har skadats i dåden.

Elva personer ska ha dödats vid flygplatsen och 20 vid tunnelbanestationen.

Bryssels helvete utbröt vid åttatiden på morgonen.

– En man skrek något på arabiska och sedan hörde jag en enorm explosion, berättar Alphonse Lyoura, som jobbar med att kontrollera bagage på Brysselflygplatsen Zaventem, för nyhetsbyrån AFP.

Lyoura beskriver ett fullständigt kaos inne i avreseterminalen, med människor som fått kroppsdelar krossade eller avslitna, livlösa kroppar och andra som var täckta i blod.

– Jag hjälpte sex eller sju skadade. Vi drog ut några som inte rörde sig. Det var total panik överallt, säger Lyoura.

Två laddningar sprängdes i avgångshallen. Och strax därpå small det igen – men nu inne i centrala Bryssel, vid tunnelbanestationen Maelbeek, mitt inne i EU-kvarteren.

Islamister hotar

På bilder från brottsplatserna syns enorm förödelse. Vid 20-tiden på tisdagskvällen talades fortsatt om ett tiotal döda på Zaventem och runt 20 vid Maelbeek. Minst 250 har skadats, i större eller mindre grad.

– En svensk kvinna befinner sig på sjukhus, enligt uppgift allvarligt skadad, säger Johan Tegel från utrikesdepartementets presstjänst till TT.

Ytterligare två svenskar finns bland de skadade.

Förövarna sägs komma från terrorgruppen IS, som dessutom hotar med "fler svarta dagar". Ett enormt polispådrag har inletts. Ytterligare förövare söks fortfarande.

– Det finns ett foto av tre män som tagits på Zaventem flygplats och det är möjligt att två av dessa genomförde självmordsattacker, medan den tredje söks av oss, säger statsåklagare Frederic Van Leeuw, och tillägger att den "tredje misstänkte" sågs springa från flygplatsen, rapporterar Reuters.

Enligt Francis Vermeiren, borgmästare i området där flygplatsen ligger, kom de tre attentatsmännen till flygplatsen i taxi med sprängladdningarna i väskor.

Tillslag direkt

En tredje sprängladdning som hittats har oskadliggjorts av tekniker på flygplatsen, som ska hållas stängd även på onsdagen. Landssorg har utlysts i tre dagar. Hotnivån har höjts till maxnivån.

Flera polistillslag gjordes redan under tisdagskvällen. Enligt åklagarmyndigheten gjordes fynd i en lägenhet i kommunen Schaerbeek i centrala Bryssel, bland annat av sprängmedel och en IS-flagga.

Terrordåden kommer bara några dagar efter gripandet av Salah Abdeslam, som jagats intensivt av belgisk och fransk polis i månader efter att ha flytt iväg efter de blodiga attackerna i Paris i november.

För belgarna kommer inget längre att bli riktigt som förut.

– Det är en konstig känsla. Det är en helt vanlig dag – men alldeles fruktansvärd, säger studenten Fabiola bland budskapen på Anspach.

Virginia Mayo/AP/TT
Militär har satts in för att öka säkerheten i Bryssel.
TT
Ketevan Kardava/AP/TT
En skadad man ligger på golvet i den rökfyllda flygplatsen efter attentatet, som uppges ha kostat minst 14 människoliv.
Evan Lamo/AP/TT
Resenärer på tunnelbanan fick gå genom rökfyllda tunnlar efter explosionen vid stationen Maelbeek.
Reuters/TT
Räddningstjänsten utanför tunnelbanestationen Maelbeek, där en explosion inträffade under morgonen.

Läs också