Nöje Musik Film Nyheter

Blurs frontman hedras av drottningen

Idris Elba. Arkivbild.
Idris Elba. Arkivbild.

Blurs frontman Damon Albarn och skådespelaren Idris Elba hör till dem som hedras av drottning Elizabeth för sina insatser för Storbritannien. Båda har utsetts till mottagare av OBE, en utmärkelse som bara är två snäpp under att bli adlad.

Elba, känd för sina roller i tv-serier som "The Wire" och "Luther", var påtagligt tacksam över att finnas med på årets nyårslista, där det i år räknas upp 1 196 personer som hedras på olika vis.

– Priser och utmärkelser finns i alla former och storlekar och alla är viktiga, men detta är bortom det speciella eftersom det kommer från drottningen och landet och jag kan inte bli mer stolt än att få motta denna just nu, säger 43-åringen som också haft framträdande roller i filmer som "Mandela: Long walk to freedom" och "Prometheus".

Singer-songwritern Damon Albarn i bandet Blur var en av pionjärerna inom britpopen på 90-talet och även han mottog en OBE. Mer kontroversiellt är att premiärminister David Camerons valgeneral Lynton Crosby adlades och nu ska tituleras sir.

– Det undergräver systemet med hederstitlar och är en förolämpning mot landets hjältar, säger John Mann, ledamot i parlamentet för Labour.

Bland de kvinnor som adlas och fortsättningsvis ska tituleras dame märks skådespelerskan Barbara Windsor, känd från BBC:s tv-såpa "Eastenders".

Bland andra som hedrats med utmärkelser märks drum and bass- och jungleartisten Goldie, skådespelarna David Oyelowo och Imelda Staunton cyklisten Chris Froome samt fotbollsspelarna Denis Law och Francis Lee.