Sport

Blyga Reality tog för sig

Sara Algotsson Ostholt var nöjd med hästen Realitys prestation i dressyrmomentet i OS i fälttävlan. Arkivbild.
Sara Algotsson Ostholt var nöjd med hästen Realitys prestation i dressyrmomentet i OS i fälttävlan. Arkivbild.

Du kan fråga men får inget svar.Men en god gissning är att om Reality varit människa och inte häst hade hon inte lagt ut selfies i parti och minut på sociala medier.Hon är en blyg dam, men hon växer med uppgiften.

Sara Algotsson Ostholt är i Rio de Janeiro för att i första hand försöka leda det svenska fälttävlanslaget mot vad som i en perfekt värld kan vara ett medaljläge när det drar ihop sig till hoppningen på tisdag.

Det blir knepigt efter den kollektivt svaga dressyren.

Att nå långt individuellt blir ännu knepigare.

Silvret med Wega i London lär knappast upprepas med Reality i Rio. Så ser verkligheten ut och den förhåller sig den svenska fälttävlansstjärnan till.

Blyg och introvert

Men det började bra. 45,40 straffpoäng efter dressyren gör att ekipaget håller sig en bra bit upp på den övre halvan på 19:e plats.

– Jag tycker Reality var helt fantastisk där inne. Hon var lite spänd när jag red in och jag klappade henne och försökte uppmuntra henne och hon spände av. Hon blir lite blyg och lite introvert när hon blir nervös. Då måste jag försöka få henne med mig så att hon känner att det inte är något farligt. Man måste få henne på sin sida, annars lägger hon i handbromsen.

– Det gjorde hon inte i dag.

TT: Hur brukar hon vara i terrängen efter en avspänd dressyr?

– Tomorrow is another day...

Det kan med andra ord gå hur som helst i måndagens terrängprov. Banan passar dessutom egentligen inte Reality.

– Det är ingen fördel när det är knixigt. Hon är stor och lång, ingen racerbil med låg tyngdpunkt utan mer en Rolls Royce eller en stadsjeep. Då kan man inte ta så snäva kurvor, men så är det. Alla hästar är olika. Hon är stark på stora hinder och jag tror att det finns många där ute.

Tia i lagtävlingen

Sverige är bara tia i lagtävlingen – mycket på grund av Ludwig Svennerståls misslyckande på Aspe. På ren svenska dömde han ut sig själv.

– Jag tyckte allting var jävlig dåligt. Det var väldigt spänt, riktigt dåligt, tyvärr. Jag hade hopats på bättre poäng, en bättre ritt.

51 straffpoäng var ett sänke för både honom och laget.

TT: Hur ser du på fortsättningen?

– Det är bara att köra på, fortfarande mycket att rida för.

Förbundskaptenen Staffan Lidbeck:

– Lite grann lyser hästens orutin igenom på den här nivån. Det är lite tidigt för hästen, som jag sagt tidigare är den nog som bäst om två år. Ser man dressyrmässigt så räcker vi inte riktigt till, säger han.

Individuellt leder britten William Fox-Pitt före australiern Christopher Burton och fransmannen Mathieu Lemoine. Tyskland toppar lagtävlingen på 122 straffpoäng, knappt före Frankrike på 122,20 och Australien är trea.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset