Nyheter Sverige

Boende om bilbränderna: "Obehagligt"

En bilägare, som vill vara anonym, har drabbats av att en bil parkerad bredvid hans brann upp totalt på Cronmans väg i Malmöstadsdelen Rosengård. Värmen förstörde även hans bil.
En bilägare, som vill vara anonym, har drabbats av att en bil parkerad bredvid hans brann upp totalt på Cronmans väg i Malmöstadsdelen Rosengård. Värmen förstörde även hans bil.

Bilbränderna fortsätter att rasa i Malmö.Över 70 bilar har nu satts i brand i staden sedan 1 juli.– Det känns obehagligt, säger Mladen Iljas, boende i Rosengård, en av de drabbade stadsdelarna.

På Cronmans väg i Malmöstadsdelen Rosengård står en man och sopar bort glassplitter från förarsätet. Hans bil har värmeskadats sedan någon tänt eld på bilen som stod på parkeringsplatsen bredvid natten till söndag.

– Jag förstår inte. Varför sker detta? frågar sig mannen som vill vara anonym.

Inte råd att reparera

Golvet är dränkt av vatten efter att räddningstjänsten släckt branden. Att reparera bilen har han inte råd med.

– Jag har bara en trafikförsäkring och skroten ger bara 500 kronor för bilen. Bara att fixa rutan skulle kosta 1 100 kronor. Jag vet inte vad jag ska göra nu, säger han.

En bit därifrån är Mladen Iljas ute och rastar sin hund Chico. Han är inte rädd för att gå ut i sitt område sent på kvällen, men han känner att en förändring har skett de senaste 10–15 åren.

– Sådant här hände inte förr. Någon enstaka gång kanske, men inte så här mycket, säger Iljas, som har bott i området i 42 år.

TT: Varför tror du att det sker?

– Jag vet inte om det är sysselsättning som saknas eller om det är föräldrarna som inte har koll. Jag vet inte, säger Mladen Iljas uppgivet.

Lider med Rosengårdsborna

Över tid har antalet bilbränder gått ner i Malmö, men i år har över 150 bränder skett. Över 70 av dem har inträffat sedan den 1 juli.

– Först och främst lider jag ju med bland andra de Rosengårdsbor som får sina bilar förstörda, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT och fortsätter:

– Det första som måste göras är ju det polisiära och se till att de som ägnar sig åt den här verksamheten hamnar bakom lås och bom, säger han.

Förra justitieministern Beatrice Ask (M) anser att regeringen måste ge besked om fler poliser och samordna insatserna mot bilbränderna.

– Det krävs en ordentlig insats nu, mer muskler till polisen, fler poliser, men också att regeringen samlar berörda myndigheter och försäkringsbolag, säger Ask och syftar på bland annat Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), räddningstjänst och polis.

En man anhållen

Samtliga Allianspartier är överens om kravet på 2 000 fler poliser, framhåller Beatrice Ask. Ygeman vill dock inte ge något besked om ifall det blir just 2 000 nya poliser. Sådana beslut kommer i budgeten i höst. Liberalernas Roger Haddad framhåller att områdespolisen "lyser med sin frånvaro" i de utsatta områdena.

– Det är också därför vi har ökat antalet poliser i norra Botkyrka med 50 procent och bygger en ny polisstation i Rinkeby. Hela tanken med den nya polisorganisationen är ju att få fler poliser närmare medborgarna. Där har vi fortfarande en bit kvar, men det är dit vi ska, säger Anders Ygeman.

En 21-årig man i Malmö har anhållits misstänkt för föreberedelse till grov skadegörelse. Natten till måndag hittades flera bensindunkar och en hammare som kan användas för att slå sönder bilglas med i 21-åringens bil. Än så länge är inte mannen misstänkt för några av de bilbränder som drabbat staden, uppger Lars Förstell, Malmöpolisens presstalesperson, till TT.

Björn Lindgren /TT
På flera ställen i Rosengård står det uppbrända bilar som ännu inte har bogserats bort.
Björn Lindgren/TT
Mladen Iljas är ute och rastar sin hund Chico. Iljas har bott i Rosengård i 42 år och tycker att utvecklingen med alla bilbränder är "obehaglig".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset