Nyheter Ekonomi Världen

BoJo – från London till hela landet?

Boris Johnsons tid som borgmästare i London är över.Snart leder han måhända hela landet i stället – om Storbritannien väljer att lämna EU.

När britterna röstade på torsdagen handlade valen formellt om regionala församlingar i Wales, Nordirland och Skottland, en lång rad engelska fullmäktigeplatser och tunga borgmästarstolar i bland annat Bristol, Liverpool och London.

Det mesta överskuggas ändå redan av nästa val: folkomröstningen den 23 juni om fortsatt EU-medlemskap eller inte.

Premiärminister David Cameron kampanjar för att landet ska stanna kvar – och har i princip satt sin egen position i potten, även om han har bedyrat att han inte tänker avgå än.

Ny ledare i höst?

Om britterna säger nej lär dock trycket på Cameron bli stenhårt, inte minst från de egna partikamraterna i Konservativa partiet.

– Det vore ovärdigt för Cameron att leda Brexit-förhandlingarna (om ett avslutat medlemskap). Det vore absurt. Tidtabellen lär bli att få fram en ny ledare i tid till partikonferensen i oktober, siar Richard Rose, statsvetare och professor vid universitetet i skotska Strathclyde vid ett seminarium i Bryssel.

Solklar storfavorit om Cameron tvingas bort är Londons nu avgående borgmästare Boris Johnson, som med dunder och brak i våras ställde sig på lämna EU-sidan i kampanjen.

Den yvige 51-åringen är utåtriktad och populär, med en osviklig förmåga att stadigt klara sig igenom allehanda skandaler och märkligheter.

Hårt tryck på Labour

Även Camerons politiske huvudmotståndare, Labour-ledaren Jeremy Corbyn, sitter löst.

Partikamraten Sadiq Khan har visserligen varit huvudfavorit i kampen om att få efterträda Boris Johnson i London. I övrigt har dock Labour haft det svårt i regionalvalskampanjen. Om ingen plötslig vändning sker kan rösträknandet på fredagen mycket väl följas av ökande missnöje inom partiet, och till och med avgångskrav.

Regionalt har Labour redan tappat mycket. I Skottland är partiet närmast uppätet av likaledes socialdemokratiska nationalistpartiet SNP. I Wales hoppas Plaid Cymru börja göra detsamma.

– Wales är ett ekonomiskt fiasko på grund av Storbritanniens nationella regering, men också det regionala Labour-styret. Men nu har de unga vaknat och förväntar sig något bättre, hävdar Plaid-kandidaten Neil McEvoy i västra Cardiff.

Läs också