Nöje

Bokfest i Umeå fyller tio år

Den syriska författaren Samar Yazbek är en av gästerna på Littfest i Umeå. Arkivbild.
Den syriska författaren Samar Yazbek är en av gästerna på Littfest i Umeå. Arkivbild.

Umeås internationella litteraturfestival firar tioårsjubileum och publikintresset är stort. Bokfesten börjar på torsdag men bara ett fåtal biljetter finns kvar.

Umeås internationella litteraturfestival, eller Littfest som den gemenligen kallas, präglas i år av flera mindre teman som serieromaner. Ytterligare ett tema är krig och migration.

– Umeå var kulturhuvudstad förra året, vilket firades med buller och bång och publika festliga saker. Det fortsätter vi med nu under vårt tioårsjubileum. Men vi försöker också ha någon form av allvar med tanke på hur det ser ut omkring oss, säger Patrik Tornéus, koordinator på litteraturfestivalen.

Dissidenter bland gästerna

Flera av gästerna på årets Littfest är internationella dissidenter. Bland de bokade namnen finns den ryske Tucholskypristagaren Arkadij Babtjenko och den syriska författaren Samar Yazbek.

Patrik Tornéus konstaterar att biljettförsäljningen går som tåget.

– I år tog lördagsbiljetterna slut rekordtidigt. Vi har bara ett fåtal biljetter kvar, vilket förstås är ett väldigt angenämt problem. Vi har lagt upp en Facebooksida där folk kan sälja och köpa biljetter bäst de vill, säger Patrik Tornéus.

Marcus Ericsson/TT
Den ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko är bokad till årets upplaga av Littfest i Umeå. Arkivbild.