Nyheter Världen

Bokhandlare i kläm när Kina drar åt

En demonstrant bär en ansiktsmask som föreställer en av de gripna under en protest i Hongkong. Arkivbild
En demonstrant bär en ansiktsmask som föreställer en av de gripna under en protest i Hongkong. Arkivbild

Tre av de fem försvunna bokhandlarna kan komma att tillfälligt släppas efter att ha visats upp i kinesisk tv med erkännanden.– Man ska inte ta det de säger för sant, säger Kinakännaren Oscar Almén, som ser tecken på en mer hårdför linje från kommunistpartiet.

Lui Por, Cheung Chi-ping och Lam Wing-kee – som försvann från Hongkong under mystiska omständigheter i oktober – kommer att friges mot borgen inom de närmaste dagarna, rapporterar flera medier. Uppgifterna kommer från polisen i Hongkong som informerats av sina kollegor i Guangdong-provinsen. Enligt uppgifterna ska de tre utredas vidare.

De framträdde alla i kinesisk tv under helgen med erkännanden om att de hjälpt sin svenske kollega, förläggaren Gui Minhai, att skicka böcker till Kina.

I uttalandet från polisen fanns dock inga uppgifter om vad som ska ske med Minhai, som specialiserat sig på böcker med skvaller om ledarna i Kinas kommunistparti.

"Stor press"

Även han har visats upp i tv, liksom den femte bokhandlaren, Lee Bo, som är brittisk och kinesisk medborgare. Han intervjuades i tv i veckan och sade då att han inte vill behålla sitt brittiska medborgarskap.

– Man kan förutsätta att de lever under stor press på olika sätt, och ska definitivt inte tro på det som sägs, säger Oscar Almén, forskare med inriktning på kinesisk politik vid Uppsala universitet.

Han konstaterar att omständigheterna kring fallen med de fem bokhandlarna är mycket märkliga. Att Minhai frivilligt skulle ha följt med kinesiska myndigheter från Thailand till Kina för att sona för ett gammalt trafikbrott, som det heter i uttalandet, är osannolikt, säger han.

– Hade det varit så hade han lätt kunna resa in till Kina den officiella vägen och inte behövt smygas dit.

"Ny strategi"

– Det är oroande att Kina börjat agera utanför sina gränser på det här sättet, det är ett nytt mönster, säger Almén.

Under en längre tid har kommunistpartiet haft en strategi att tillåta ett visst svängrum för medier och civilsamhälle, och tillåta viss kritik mot makten, för att öka tilltron till det kinesiska styret. Men den senaste tiden har snaran börjat dras åt igen. Att man slagit ner på bokhandlarna kan ses som en del i den utvecklingen, tror Almén, en utveckling som kan slå tillbaka mot partiet.

– Det riskerar att hota kommunistpartiets legitimitet, så jag tror att de mest av allt skadar sig själva.

Han tror att Sverige ensamt har svårt att trycka på för att få Minhai frisläppt, och att en gemensam markering från EU därför skulle vara viktig.