Nyheter Världen

Bokhandlare säger upp medborgarskap

En demonstrant bär en ansiktsmask som föreställer Lee Bo under en protest i Hongkong. Arkivbild.
En demonstrant bär en ansiktsmask som föreställer Lee Bo under en protest i Hongkong. Arkivbild.

En av de fem kinesiska bokhandlare som försvann under mystiska omständigheter i höstas har framträtt i kinesisk tv. Lee Bo, som är både brittisk och kinesisk medborgare, säger i intervjun att han inte vill behålla sitt brittiska medborgarskap.

– Jag har bestämt mig för att säga upp mitt brittiska medborgarskap eftersom folk har använt det för att skapa sensation och göra situationen mer komplicerad, säger bokförläggaren Lee Bo.

Bokhandlaren säger även att han inte kidnappades från Hongkong av kinesiska myndigheter, som många misstänkt, och att anledningen till att han inte synts till är att han varit tvungen att bistå en polisutredning på det kinesiska fastlandet.

Storbritannien meddelar samtidigt att de inte fått tillstånd att träffa Lee Bo sedan han frihetsberövades av kinesiska myndigheter.

"Trots formella förfrågningar, har vi inte tillåtits konsulärt tillträde till herr Lee", skriver en talesperson för regeringen i ett uttalande.

Även en svensk bokhandlare, Gui Minhai, greps nyligen i Kina. Han misstänks för att ha sålt tusentals förbjudna böcker via postorder till kinesiska medborgare. Liksom Lee Bo har Gui Minhai under fångenskapen framträtt i kinesisk tv, där han erkänt de brott han anklagas för.