Nyheter Världen

Boko Haram i ledarskapsbråk

Abubakar Shekau i en videoinspelning från 2014.
Abubakar Shekau i en videoinspelning från 2014.

De nigerianska jihadiströrelsen Boko Haram dras med interna motsättningar. I ett sällsynt uttalande hävdar Abubakar Shekau att han fortfarande leder gruppen, trots uppgifter om motsatsen.

Boko Haram, som svurit trohet till extremiströrelsen IS, har en ny ledare – åtminstone om man ska tro det senaste numret av IS propagandatidning al-Naba. I en intervju beskrivs Abu Musab al-Barnawi som nytt överhuvud, och han hotar med att bomba kyrkor och döda kristna medan attackerna mot moskéer och marknader som besöks av muslimer ska upphöra.

Men påståendet har fått den vanligtvis skygge Abubakar Shekau att bryta tystnaden och i ett ljudmeddelande insistera på att han i allra högsta grad är vid liv och fortfarande leder Boko Haram. Enligt flera experter tycks meddelandet vara autentiskt.

– Vi visste att Boko Haram var splittrade ur strategisk synvinkel, och nu har motsättningarna blivit offentliga, säger jihadistexperten Yan St-Pierre till nyhetsbyrån AFP.

I mars framträdde Shekau i en videoinspelning där han sade att för honom hade slutet kommit, vilket har följts av vilda spekulationer om hans öde.

Under Shekaus ledning blev Boko Haram allt mer radikaliserad samtidigt som gruppen under de senaste 18 månadernas militära offensiv förlorat mycket av det territorium man tidigare kontrollerat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset