Nyheter Sverige

Bollhav saneras och kramdjur bränns

Silja Lines fartyg Silja Symphony saneras igen efter nya fall av magsjuka. Arkivbild.
Silja Lines fartyg Silja Symphony saneras igen efter nya fall av magsjuka. Arkivbild.

Ännu en gång totalsaneras färjan Silja Symphony, i hopp om att bli kvitt magsjukeutbrottet som hittills drabbat minst 250 personer. Även systerfärjan Silja Serenade storstädas, sedan tre fall rapporterats där.

Över 400 städare har under torsdagen arbetat med att sanera Silja Symphony. Färjan har sanerats en gång tidigare, den 5 juni, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Bollarna i bollhavet, legoklossar och annat som går att desinficera har behandlats. Mjukisdjur, pussel, menyer och broschyrer har bränts upp. Det sker sedan sex nya fall konstaterades när färjan anlöpte Helsingfors från Stockholm på torsdagsmorgonen.

Även Silja Serenade storstädas, sedan tre fall rapporterades i onsdags kväll. Satu Murtopuro på Institutet för hälsa och välfärd (THL) i Finland säger till nyhetsbyrån FNB att de troligen smittats i land, eftersom sjukdomen bröt ur genast efter avfärden. Inkubationstiden för noroviruset är 12-48 timmar.

Ett kraftigt utbrott av noroviruset pågår i Finland och antas ligga bakom magsjukan på Silja Symphony. Viruset har hittats på ledstänger och handtag, men inte på ytorna i restaurangerna. Livsmedelsproverna är ännu inte analyserade.

Viking Lines färjor har hittills inte drabbats, men städas inte längre av samma städare som anlitas av Silja. Båda bolagen köper tjänster av samma städfirma.