Nyheter Världen

Bollywoodmusik i kampen mot IS

Stor förödelse i den libyska staden Sirte, som sedan förra året kontrolleras av jihadistgruppen IS. Bilden togs 2011.
Stor förödelse i den libyska staden Sirte, som sedan förra året kontrolleras av jihadistgruppen IS. Bilden togs 2011.

Irriterade jihadister som håller för öronen. Det är scener som kan ha utspelat sig i Libyen sedan brittiska specialförband uppges ha testat en ny taktik: Bollywoodtoner. Musik är ett effektivt verktyg inom psykologiska operationer, psyops.

Extremiströrelsen IS har växt sig stark i Libyens kaos och tog förra året kontroll över Sirte. Brittiska specialförband befinner sig i landet för att utbilda lokala styrkor så att de kan driva bort jihadisterna från staden och kuststräckan som de kontrollerar. Nu kommer uppgifter om att tonläget höjts ordentligt. Bokstavligt talat.

Jihadisternas kommunikationskanaler ska ha avlyssnats och störts ut med musik från den indiska filmindustrin. Idén om musiken som irritationsmoment uppges ha kommit från en Pakistanskfödd underrättelseofficer i den brittiska armén, enligt Mirror.

Högtalarkrig

Dessutom beskrivs hur bilar parkerats vid en vägspärr i Sirtes utkanter för att sedan med hjälp av fjärrkontroll ha låtit de pigga tonerna dåna ut i gryningen i riktning mot jihadistfästet.

– Vi behövde försvaga de militanta och samtidigt använda någon form av passiv åtgärd för att mäta deras styrka i området som vi jobbar i, säger en källa till den brittiska tidningen.

Flera Bollywoodfilmer har under årens lopp förbjudits i det huvudsak muslimska Pakistan, vilket bland annat har motiverats med att filmerna haft ett antimuslimskt budskap. Analytikern Björn Palmertz understryker förståelsen för den lokala kulturen i påverkansoperationer. Ända sedan Irakkriget har metoder som exempelvis musik och visuella uttryck använts i militära insatser.

– Kultur är en central del av informationsmiljön, hur människor ser sin omvärld och vilka kommunikationskanaler som finns. Att använda musik på det här sättet irriterar organisationen som vill kontrollera den kulturella miljön, eftersom den är ett hot, säger Palmertz som är verksam vid Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier på Försvarshögskolan.

– Det ser man också i totalitära stater där en av de första sakerna man gör är att försöka begränsa dissidenters, författares och konstnärers förmåga att kommunicera.

Kompletterar militära insatser

Det finns ingen officiell bekräftelse på den brittiska Bollywoodtaktiken mot IS. Men generellt sett är sådana psykologiska operationer ett viktigt verktyg som kan användas på många olika konfliktnivåer, enligt Palmertz.

– Musiken sänder också en signal till lokalbefolkningen om att motståndaren inte har kontroll över informationsmiljön. Den kan också irritera och provocera till ett beteende som kan gagna avsändaren. Det kan ibland vara väldigt användbart.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset