Sport Sport-topp

Bolt vann utan att imponera

Usain Bolt firar segern i London.
Usain Bolt firar segern i London.

Ett positivt formbesked – och att lårskadan inte skulle göra sig påmind.Det var fokus för sprinterstjärnan Usain Bolt inför säsongens första 200-meterslopp i Diamond League-galan i London.Benen höll – men tiden 19,89 sekunder skvallrar om att det är en bit kvar till toppformen.

Det var bara tre veckor sedan den sexfaldige OS-guldmedaljören avbröt Jamaicas OS-uttagningar på grund av lårproblem. I London var det dags att tävla igen.

Uppladdningen stördes av en tjuvstart och därefter av tekniska problem som tvingade löparna till ännu ett kort uppehåll.

När startskottet väl ljöd tog Bolt snabbt hand om ledningen. Men i stället för att majestätiskt flyta i väg från konkurrenterna i kurvan höll motståndarna Bolt på spänn ända in i mål. Segertiden 19,89 är 15 hundradelar långsammare än amerikanen LaShawn Merritts årsbästa från tidigare i juli – och sju tiondelar över Bolts världsrekordtid från VM i Berlin 2009.

"Behöver träning"

Men viktigare än en riktigt vass tid var att skadan inte gjorde sig påmind för den trefaldige världsrekordinnehavaren (100 meter: 9,58 sekunder, 200 meter: 19,19, 4x100 meter: 36,84).

– Jag är inte i full form. Jag behöver mer träning men jag kommer att vara redo. Huvudsaken är att jag klarade mig utan skador, sade Bolt efteråt.

Bättre i år

Inför fredagens tävling jämförde Bolt läget med fjolårets inför VM i Peking då han kom in som världstvåa efter Justin Gatlin både på 100 och 200 meter. Bolt snodde ändå åt sig gulden. Han är fylld av självförtroende inför OS i Rio de Janeiro.

– Jag är en tuff idrottare. I fjol var Gatlin inte redo, det var första gången han var jagad. I år är jag i mycket bättre form, så jag kommer inte att vänta till sista sekunden.

Bolt, som fyller 30 år i augusti, siktar på en ny guldtrippel i Brasilien: 100 meter, 200 meter och den korta stafetten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset