Nyheter Toppnyheter

Bombmaterial i Dallasskyttens bostad

En polis i sorg efter att fem av hans kollegor mördades och flera skadats i skottlossningar i Dallas.
En polis i sorg efter att fem av hans kollegor mördades och flera skadats i skottlossningar i Dallas.

Micah Johnson som misstänks ha mördat fem poliser i Dallas drevs troligen av ett hat mot vita och ska ha följt våldsbejakande grupper på nätet.Polisen säger också att material för bombtillverkning har hittats i Johnsons bostad.

– Den misstänkte sade att han ville döda vita människor, särskilt vita poliser, säger polischefen David Brown.

Skjutningen är det dödligaste dådet som drabbat poliskåren sedan terrorattacken mot World Trade Center 2001. I videoklipp som lagts ut på nätet av vittnen hörs tjutande sirener och omfattande skottlossning eka mellan Dallas höga skyskrapor. Flera människor, de flesta av dem poliser skottskadades.

– Jag såg poliser bli skjutna, helt öppet framför mig. Medan vi sprang fortsatte de skjuta, vi visste inte var det kom i från, säger vittnet Cortney Washington till NBC.

Den misstänkte nu döde skytten har identifierats som den 25-årige militärveteranden Micah Johnson, uppger polisen. Han ingick i armén och har tjänstgjort i Afghanistan, enligt ett uttalande från den amerikanska försvarsmakten.

Polisen har hittat material för bombtillverkning i Johnsons bostad. Man har även hittat en skottsäker väst, vapen och ammunition

Efter dådet barrikaderade sig Johnson i ett garage. Sedan han pratat med polisens förhandlare, men vägrat samarbeta, dödades 25-åringen med hjälp av polisens bombrobot, som detonerade en sprängladdning.

– Han sade till våra förhandlare att slutet är nära, att han ska skada och skjuta fler av oss inom rättsväsendet och att det finns bomber överallt i garaget och i staden, berättar polischefen David Brown, polischef i Dallas, vid en presskonferens.

Inga bomber har dock hittats i området.

"Ingen gruppering"

Uppgifterna har gått isär om dådet utfördes av en eller möjligen flera personer. Tre personer har gripits av polisen. Men enligt polisen ska Johnson ha uppgett att han agerade på egen hand.

– Den misstänkte har sagt att han inte tillhör någon gruppering. Han uppgav att han gjorde det ensam, säger David Brown.

Enligt Brown ska Micah Johnson i samtal med polisen ha uttryckt ilska över dödsskjutningar utförda av poliser.

Utredarna har konstaterat att 25-åringen inte hade några kopplingar till terrororganisationer, varken i USA eller utomlands, säger Vita husets talesperson Josh Earnest.

Våldsbejakande grupper

Men Johnson sympatiserade troligen med våldsbejakande svart nationalism. Den misstänkte massmördaren följde ett flertal organisationer på Facebook som pekats ut som hatgrupper i USA – däribland the New Black Panther party och Nation of Islam som båda står för starka "anti-vita" och antisemitiska åsikter, rapporterar flera medier.

President Barack Obama kallar dådet, som inträffade under en demonstration mot polisvåld, "en ondsint attack".

– Vi känner ännu inte till alla fakta, men vad vi vet är att det har skett en ondsint och planerad attack, säger USA:s president Barack Obama på en presskonferens i Warszawa där han befinner sig för att delta i det pågående Natomötet.

Flaggar på halv stång

Obama har som en direkt följd av händelserna i Dallas beordrat att man ska flagga på halv stång fram till den 12 juli vid samtliga amerikanska regeringsbyggnader.

"Som en gest av respekt för polisattackens offer... beordrar jag härmed att den amerikanska flaggan ska flagga på halv stång" löd uttalandet från den amerikanske presidenten.

USA:s justitieminister Loretta Lynch varnade på fredagen för att låta våldet segra.

– Amerikaner runt om i landet känner hjälplöshet, osäkerhet och rädsla. De känslorna är förståeliga och de är motiverade. Men svaret får inte bli våld. Svaret är aldrig våld, sade hon.

Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton och Republikanernas kandidat Donald Trump ställde båda in sina planerade möten efter dådet.

Den demonstration vid vilken den misstänkte polismördaren slog till organiserades efter den senaste tidens händelser då två svarta misstänkta män skjutits ihjäl av poliser, en i Louisiana och en i Minnesota. Även på flera håll i USA som New York, Chicago och Los Angeles har demonstrationer, till största delen fredliga, organiserats.

AP/TT
Militärveteranen Micah Johnson misstänks ha genomfört massmordet i Dallas.
Smiley N. Pool/AP/TT
Polisuppbåd i samband med skottlossningen i Dallas.
Smiley N. Pool/AP/TT
Fem personer mördades och ytterligare nio människor skadades i dådet i Dallas.
Tony Gutierrez
Fem poliser dödades under skottlossningen i Dallas. Flera är också skadade och vårdas på sjukhus.
Tony Gutierrez
Fem poliser mördades i nattens skottlossning mitt under en demonstration mot polisvåld.
TT
Dallas.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset