Sport Sport-topp

"Bor bra och är bortskämda"

Det svenska landslaget i fotboll har Chateau des Tourelles som EM-bas.
Det svenska landslaget i fotboll har Chateau des Tourelles som EM-bas.

De små detaljerna på EM-basen i Pornichet kan bli avgörande.Därför har spelarna specialsängar, frisörer, mörkläggningsgardiner och närhet till havet.– Vi bor väldigt bra och är bortskämda, säger Marcus Allbäck, players manager för fotbollslandslaget.

Gräsmattan pryds av en stor gul badanka. Där bakom står det vita Disney-liknande slottet som kommer att vara Sveriges bas under EM-äventyret i Frankrike.

Lyxhotellets inredning går till stor del i lila och vitt. Men med Sveriges EM-trupp på plats har gemensamma utrymmen piffats till med alla möjliga olika saker – allt i blått och gult.

I receptionen finns avbildade hjortar, får och hundar som alla har fått blågula halsdukar virade runt sig. I det avlånga rummet finns även tre banderoller, en med spelarnas namn, en med ledarnas namn och så ett tydligt budskap till alla som är på plats i Pornichet: "I ett kval blir man hjältar. I ett EM föds legender."

Här finns allt som spelarna kan tänka sig behöva för att underhålla sig under EM och på så sätt samla energi till gruppspelsmatcherna i Paris, Toulouse och Nice, bland annat massagerum med havsutsikt, tv-spel, ett litet hörn för två barberare – och kaffemaskiner på alla möjliga ställen.

– Det här hotellet har inte alla grejer som fanns i Kiev 2012, så bra kommer vi nog aldrig att få det igen. Men nu har vi bland annat aktiviteter i form av pingis, biljard, tennisplaner, cyklar, olika pooler och så klart havet, säger Marcus Allbäck.

– Har man bara skog runt omkring sig är det lätt att bli instängd. Med havet får vi mycket energi. Sedan kan det säkert komma stormar och så eftersom det är Atlantkusten, men då finns det säkert något positivt med det.

Bortskämda spelare

Vad som fanns högst upp på Svenska fotbollförbundets kravlista?

Internet.

– Det viktigaste har varit ett bra wifi. Jag vet inte hur länge jag har hållit på med det där... Men nu har vi äntligen fiber på hotellet, säger han.

– Spelarna håller på med datorer och telefoner. De skypar med familjen och laddar ner filmer. Tar det en timme att få ner en film... Ja, de är bortskämda.

Marcus Allbäck har tillsammans med landslagschefen Lars Richt varit ansvarig för hotelljagandet i Frankrike. Men det var slumpen som gjorde att de hittade rätt.

Efter en längre tid i Frankrike var Allbäck frustrerad och irriterad. Trots idogt letande kändes det aldrig som att hotellen var tillräckligt bra för Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström, Andreas Isaksson och alla andra i förbundskapten Erik Hamréns EM-trupp.

– Vi fick en katalog med hotell av Uefa och ur den valde vi ut ett antal som vi tyckte var intressanta och ville besöka. Vi tog väl ut 20 stycken, men efter att ha sett tolv var jag helt knäckt. Inget var något att ha och jag var otroligt besviken, säger han.

"Bra direkt"

Allt vände under en sen kväll i Marseille. Allbäck hängde på hotellet, surfade runt på de återstående EM-hotellen och utan några större förväntningar ögnade han igenom bildspelen på hotellens webbsidor. Efter ytterligare besvikelser gav magkänslan signalen: "Här är det."

Trots att han inte hade besökt hotellet bestämde han sig för att sätta upp det som Sveriges första val.

Ett snabbt och vågat beslut.

Men det var inget som Allbäck ångrade när han dagen efter stod vid strandkanten och tittade på slottsbyggnaden och de bakomliggande längorna.

– Det kändes bra direkt och när jag sedan såg träningsplanen, en kvart bort, gillade jag potentialen, säger Allbäck och behöll Chateau des Tourelles som Sveriges första val.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset